Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Burgemeester sluit onterecht bedrijfspand

jul 7, 2018
Drugspand gesloten

Het aantreffen van een tas met daarin 24 kilo cocaïne door de politie in een bedrijfspand aan de Bredaseweg in Baarle-Nassau  was voor de burgemeester van het Brabantse grensdorp aanleiding een bedrijfspand voor 12 maanden te sluiten.

En deze sluiting is volgens de Raad van State onterecht blijkt uit de uitspraak van de Raad. Burgemeesters in Brabant sluiten te pas en te onpas woningen en bedrijfspanden als er drugs of een wietkwekerij wordt aangetroffen. Dat heet een bestuurlijk besluit en het lijkt er steeds meer op dat burgemeesters de maatregel als een soort dreigement toepassen. De bestuurlijke maatregel kan zonder tussenkomst van een rechter worden toegepast dus zitten de burgemeesters ook nog eens op de stoel van de rechter.

Het sluiten van drugspanden dient natuurlijk te worden toegepast om de openbare orde te herstellen, zoals bij een café waar drugs werd gedeald, of een huis waar junkies bij elkaar komen om drugs te gebruiken.

In het geval van het bedrijfspand van Ton en Julia Verberk was daar geen sprake van, aldus de Raad. Nadat de politie in het pand in Baarle Nassau een tas met 24 kilo cocaïne had aangetroffen paste de burgemeester de bestuurlijke maatregel toe en werd het pand verzegeld met een grote sticker: ‘Dit is een drugspand’ erop. Verberk was woedend op burgemeester en gemeente. Zij wisten namelijk helemaal niets van drugshandel vanuit hun pand.

Ook omwonenden hadden nooit iets gemerkt. ,En het wordt nog erger, want de ontdekking bleek een gevolg te zijn van een drugsdeal die was opgezet door de politie om de bende waarmee de huurder kennelijk contact had op te rollen. Als de actie niet door de politie was opgezet was de tas met de cocaïne wellicht nooit in het pand terecht gekomen.

De Raad van State ziet geen aanwijzing dat er vanuit het pand in drugs gehandeld werd, want er was voldoende toezicht op het pand en de huurder. Niets leek op drugshandel. De Raad van State vindt dat de burgemeester beter moet onderbouwen. Zo niet dan kan Verberk een schadevergoeding eisen van de gemeente.

Het is nu dus de vraag in welke bochten de burgemeester van Baarle Nassau zich gaat wringen om de sluiting achteraf alsnog te rechtvaardigen, want fouten toegeven – of erger nog schade vergoeden – daar hebben bestuurders een hekel aan.

Naar de financiële schade omdat het pand een jaar niet verhuurd kan worden, er een rechtszaak gevoerd moest worden en er veel tijd in deze kwestie is gaan zitten, is er ook emotionele- en imagoschade. Wat ons betreft kan de gemeente haar beurs trekken.