Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Haven Rotterdam komt om in de cocaïne

dec 16, 2022
transportsector

In de haven van Rotterdam meren containerschepen aan die iets meer dan 24.000 containers vervoeren. Dat betekent dat er miljoenen containers door de gigantische kranen van Rotterdam worden gelost. Niet verrassend dat in deze grootste haven van Europa ook steeds meer containers steeds grotere hoeveelheden cocaïne bevatten. Er is geen houden aan. Ook in Antwerpen komt zoveel binnen dat zelfs de verbrandingsovens het niet aan kunnen.

70 ton in 2021

Alleen al in 2021 werd een record van bijna 70 ton van het witte pretpoeder onderschept, 74% meer dan een jaar eerder, zo meldt Ger Scheringa, die een team van gewapende douanebeambten in de haven leidt. Rotterdam en Antwerpen in buurland België waren de twee belangrijkste toegangspunten van een in Dubai gevestigd “superkartel” dat een derde van de Europese cocaïne leverde, die volgens Europol vorige maand opgepakt was.

Verstopplekken

De cocaïne wordt meestal verstopt in containers, of soms onder schepen in openingen onder de waterlijn waar ze vervolgens worden teruggevonden door duikers. Het aanwijzen van de reden voor deze sprong in inbeslagnames van cocaïne is een “delicate vraag”, vertelde Scheringa aan AFP.

“Het lijkt erop dat er veel kopers zijn” in Europa, zei hij droogjes. “En als er vraag is, wordt er geleverd.”

Scheringa

Grote stappen in de strijd

Rotterdam heeft grote stappen gezet om te voorkomen dat het witte poeder Europa binnenkomt, met name door de douanecontroles te verscherpen, aldus de Nederlander. Maar hij verwacht niet dat het Rotterdamse record voor inbeslagnames in 2022 zal worden verbroken, en gaf toe dat hij “niet weet of er echt een oplossing voor het probleem is” zolang mensen cocaïne blijven gebruiken. en dat de mensen blijven gebruiken is een feit.

‘Naald in een hooiberg’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb betreurt het dat de havenstad “verdrinkt in cocaïne”, en veroordeelt het geweld waarmee de drugshandel gepaard gaat. Aboutaleb wil dat havenautoriteiten alle containers scannen die uit Latijns-Amerika komen.

Douanebeambte Scheringa zei echter dat de “grootste uitdaging is om een ​​goede balans te vinden tussen de snelheid van de logistiek voor de haven en het controleren van alles wat je wilt.”

Bendes gebruiken geavanceerde methoden om de cocaïne door Rotterdam te sturen en daarna terug te vinden, waarbij ze vaak vertrouwen op inside-informatie, zegt Romilda Schaaf, een drugsspecialist van de havenpolitie.

Kaarten op haar computer tonen de duizelingwekkende schaal van haar patch, met tienduizenden containers die zich opstapelen bij meerdere terminals, wat betekent dat onderzoekers nauwkeurige details nodig hebben om gesmokkelde drugs te vinden.

Containerhotels

Jonge mannen, volgens officieren van justitie vaak afkomstig uit het kansarme zuiden van Rotterdam, overnachten soms meerdere nachten in ‘containerhotels’ voorzien van voedsel en dekens, vlakbij de plek waar een container met cocaïne wordt verwacht. Vervolgens verplaatsen ze de drugs naar verschillende containers, zodat er minder kans is dat ze worden gecontroleerd, vooral als ze uit Zuid-Amerika komen. Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 70 mensen gearresteerd voor misdrijven in verband met mensenhandel in de haven, zei Scheringa, onder wie bendeleden en zelfs havenpersoneel.

Havenarbeiders krijgen 100.000 euro voor een doorlating

Nog op 6 december meldde de Nederlandse politie dat een 43-jarige vrouwelijke agent uit Rotterdam was gearresteerd op beschuldiging van corruptie en betrokkenheid bij drugshandel. Bendes betalen havenarbeiders en ambtenaren tot 100.000 euro om grote partijen door te laten, zei Scheringa. Het is makkelijk geld verdienen, zegt politiefunctionaris Schaaf, “maar het leidt tot niets. Als je één keer ja zegt, kun je geen nee zeggen… (dus) begin er niet mee!”

Moorden

Nederlandse douanebeambten benadrukken dat goede contacten met ‘bron’-landen belangrijk zijn om de cocaïnevloed te stoppen, samen met het aanpakken van corrupte havenmedewerkers – en meer controles.

Een belangrijk onderdeel van de controles is de risicobeoordeling. Containers worden, vaak vanwege informatie uit het buitenland, als verdacht aangemerkt, vervolgens gescand, uitgepakt en met speurhonden doorzocht. Sommige schepen worden ook geïnspecteerd door duikteams. Ook de automatisering van sommige delen van de haven, en daarmee de eliminatie van de menselijke factor, heeft volgens twee ambtenaren geholpen om de corruptie in te dammen.

Diep geraakt door geweld

Geweld in verband met de cocaïnehandel heeft de Nederlandse samenleving diep geraakt. Een beroemde Nederlandse journalist en een advocaat die betrokken waren bij het proces tegen een vermeende drugsbaron werden in 2019 en 2021 vermoord, wat het land schokte en de autoriteiten ervan overtuigde meer middelen toe te wijzen aan hardhandig optreden.

De misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden nadat hij in een drukke Amsterdamse straat was neergeschoten, wat leidde tot een golf van verdriet en woede in binnen- en buitenland.

“Het doel is echt om mensen te verzekeren dat ze in veiligheid kunnen leven, en dat geen enkele politicus, advocaat of misdaadverslaggever onder bescherming hoeft te staan ​​omdat deze rotzooi ons land binnenkomt”, aldus Schaaf.

Vrij vertaald vanuit de bron, Euractiv.