Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon

Smartshop

5HTP (5-hydroxytryptofaan) 30 caps

5HTP is afkomstig uit de zaadjes van de Griffonia simplicifolia plant. Verpakking van 30 capsules.

€ 12,95
Op voorraad
 • PostNL Pakketpunt en avondbezorging
 • Snelle, discrete levering
 • Goedkoper dan de rest

Product details

Omschrijving

Natural 5-HTP is afkomstig uit de zaadjes van de Griffonia simplicifolia plant.

Neurotransmitter

Natural 5-HTP, of voluit 5-hydroxytryptofaan, is de voorloper van de belangrijke neurotransmitter serotonine, die verschillende vitale processen in het lichaam reguleert zoals slaap, emotionele stabiliteit en pijngevoeligheid.

Stress en gemoed

Een gebrek aan deze neurotransmitter speelt een rol bij een aantal klachten: somberheid, rusteloosheid, en overmatige eetlust. Bij stressvolle omstandigheden of wanneer hun gemoedstoestand anderszins niet in balans is, grijpen mensen instinctief naar ijs, chocola of andere zoetigheden om meer tryptofaan op te nemen en zo hun serotonineniveau te verhogen. Helaas heb je grote hoeveelheden van deze "luxe goederen" (inclusief hun suikers en calorieën) nodig om iets te merken van een verhoogd serotonine niveau.

Effecten van 5-htp

Ondersteunt de gemoedstoestand en de nachtrust. Studies hebben aangetoond dat door natural 5-HTP het serotoninegehalte in de hersenen wordt verhoogd. Het nemen van 5-HTP, in de hoedanigheid van een supplement, kan niet alleen je humeur snel verbeteren, maar het vermindert ook je eetlust. Door het rustgevende effect gebruiken veel mensen 5-HTP bij stress-situaties zoals een examen, of om andere gevoelens van onrust te verminderen/verzachten en voor een prettige nachtrust.

Gebruik van 5-htp

Als aanvulling op de voeding, maximaal 3 capsules per dag, tenzij anders voorgeschreven door een arts. Let op: uitsluitend met water of vruchtensap innemen (niet met melk of ander eiwithoudende drank). Voor het slapen: inname 30 à 60 minuten voor het slapengaan. 5-HTP wordt veel beter geabsorbeerd van tryptofaan (L-Tryptofaan):

Na inname komt ongeveer 70% in de bloedbaan terecht en vanuit de darm wordt de absorptie van 5-htp niet geremd door andere aminozuren. 5-HTP hoef je niet apart van de maaltijd in te nemen en dit is wel het geval bij tryptofaan. 5-HTP wordt uitsluitend gebruikt voor de synthese van serotonine dit in tegenstelling tot tryptofaan. 5-HTP kan niet worden gebruikt voor de productie van eiwitten (het lichaam verbruikt namelijk een groot deel van L-Tryptofaan voor productie van eiwitten) of worden omgezet in kynurenine en vitamine B3.
5-HTP heeft ook geen transportmolecuul nodig om de bloed- hersenbarrière te passeren waardoor geen moeite heeft om de hersenen te bereiken alwaar het snel wordt omgezet in serotonine. Wappen? Geen zorgen meer als je stopt voor de gevreesde dinsdagdip! 5-HTP:

Waarschuwing bij gebruik van 5-htp

Een overmaat aan 5-HTP, vooral wanneer het met vitamin B6 toegediend wordt, kan ervoor zorgen dat de lever 5-HTP in serotonine om gaat zetten, wat kan resulteren in schade aan de hartkleppen (hartfibrose). Wanneer gecombineerd met een MAOi of SSRI, kan 5-HTP een acuut serotonine syndroom veroorzaken

Wat doe het

5-HTP zorgt voor een ontspannen gevoel , 5-HTP draagt bij aan een goede nachtrust, 5-HTP verminderd stress 5-HTP

5-htp formule

Wat is 5-HTP precies?

5-Hydroxytryptofaan (5-HTP) kan in het lichaam worden omgezet in serotonine. Het wordt vaak gebruikt bij depressie. Het heeft minder aanwijzingen voor slapeloosheid en angst.

5-HTP is een chemisch bijproduct van de eiwitbouwsteen L-tryptofaan. Het wordt commercieel geproduceerd uit de zaden van een Afrikaanse plant die bekend staat als Griffonia simplicifolia (een andere gebruikte naam is slaapmutsjeskruid). 5-HTP werkt in de hersenen en het centrale zenuwstelsel door de productie van de chemische serotonine te verhogen. Serotonine kan de slaap, eetlust, temperatuur, seksueel gedrag en pijnsensatie beïnvloeden.

Serotoninespiegel

Omdat 5-HTP de serotoninespiegel verhoogt, wordt het gebruikt voor aandoeningen waarbij wordt aangenomen dat serotonine een rol speelt. Deze omvatten depressie, angst en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe effectief is het?

De uitgebreide database van natuurlijke geneesmiddelen classificeert de werkzaamheid, op basis van wetenschappelijk bewijs, volgens de volgende schaal: effectief, waarschijnlijk effectief, mogelijk effectief, mogelijk niet effectief, waarschijnlijk niet effectief, ineffectief en onvoldoende bewijs om een ​​beslissing te nemen.

De werkzaamheidsbeoordeling voor dit product is als volgt:

Mogelijk effectief voor...

 • depressie . Het via de mond innemen van 5-HTP lijkt bij sommige mensen de symptomen van depressie te verbeteren. Het kan net zo goed werken als sommige voorgeschreven antidepressiva.

Mogelijk ineffectief voor...

 • Syndroom van Down . Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het innemen van 5-HTP via de mond de kracht of spierontwikkeling bij kinderen met het syndroom van Down niet verbetert.
Er is interesse om 5-HTP voor andere doeleinden te gebruiken, maar er is niet genoeg betrouwbare informatie om te zeggen of het nuttig kan zijn.

Het is veilig?

Bij orale inname : Het kan veilig zijn om 5-HTP gedurende maximaal een jaar in doses tot 400 mg per dag in te nemen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn brandend maagzuur, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree, slaperigheid, seksuele problemen en spierproblemen. Grote doses 5-HTP, zoals 6-10 gram per dag, zijn mogelijk niet veilig. Deze doses zijn in verband gebracht met ernstige maagproblemen en spierspasmen.

EMS

Sommige mensen die 5-HTP hebben gebruikt, hebben een ernstige aandoening ontwikkeld die eosinofilie-myalgiesyndroom (EMS) wordt genoemd. Sommige mensen denken dat EMS kan worden veroorzaakt door een onopzettelijke verontreiniging in sommige 5-HTP-producten. Maar er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te weten of EMS wordt veroorzaakt door 5-HTP, een verontreinigende stof of een andere factor. Tot er meer bekend is, moet 5-HTP met voorzichtigheid worden gebruikt.

Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen:

Zwangerschap en borstvoeding : Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of 5-HTP veilig is voor gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd het gebruik ervan.

Kinderen : Kinderen kunnen 5-HTP via de mond innemen in geschikte doses. Bij kinderen jonger dan 12 jaar lijkt 5-HTP veilig te zijn in een dosis van maximaal 5 mg/kg per dag gedurende maximaal 3 jaar.

Chirurgie: 5-HTP kan een chemische stof in de hersenen aantasten die serotonine wordt genoemd. Sommige medicijnen die tijdens de operatie worden gegeven, kunnen ook serotonine beïnvloeden. Het nemen van 5-HTP vóór de operatie kan te veel serotonine in de hersenen veroorzaken, wat kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen, rillingen en angst. Vertel patiënten om ten minste 2 weken voor de operatie te stoppen met het gebruik van 5-HTP.

Zijn er interacties tussen geneesmiddelen?

gematigd
Wees voorzichtig met deze combinaties:
Carbidopa (Lodosyn)
5-HTP kan de hersenen beïnvloeden. Carbidopa kan ook de hersenen aantasten. Het gebruik van 5-HTP samen met carbidopa kan het risico op ernstige bijwerkingen verhogen, zoals snelle spraak, angst, agressiviteit en andere.
Serotonerge medicijnen
5-HTP kan een hersenstof genaamd serotonine verhogen. Sommige medicijnen hebben ook dit effect. Het nemen van 5-HTP samen met deze medicijnen kan serotonine te veel verhogen. Dit kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hartproblemen, toevallen en braken.
Kalmerende middelen (CZS-depressiva)
5-HTP kan slaperigheid en trage ademhaling veroorzaken. Sommige geneesmiddelen, sedativa genaamd, kunnen ook slaperigheid en trage ademhaling veroorzaken. Het gebruik van 5-HTP met kalmerende medicijnen kan ademhalingsproblemen en/of overmatige slaperigheid veroorzaken.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen met kalmerende eigenschappen
5-HTP kan slaperigheid en trage ademhaling veroorzaken. Inname samen met andere supplementen met vergelijkbare effecten kan bij sommige mensen overmatige slaperigheid en/of trage ademhaling veroorzaken. Voorbeelden van supplementen met dit effect zijn hop, kava, L-tryptofaan, melatonine en valeriaan.
Kruiden en supplementen met serotonerge eigenschappen
5-HTP verhoogt een hersenstof genaamd serotonine. Als u het samen met andere supplementen met dit effect gebruikt, kan dit ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder hartproblemen, toevallen en braken. Voorbeelden van supplementen met dit effect zijn onder meer zwartzaad, L-tryptofaan, SAMe en sint-janskruid.

Zijn er voedselinteracties?

Geen interactie met voedsel bekend.

Hoe wordt het normaal gebruikt?

5-HTP is het vaakst gebruikt door volwassenen in doses van 150 tot 800 mg per dag. Zeer hoge doses 5-HTP, zoals 6-10 gram per dag, kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken en moeten worden vermeden. Praat met een zorgverlener om erachter te komen welke dosis het beste is voor een specifieke aandoening.

Andere namen

2-Amino-3-(5-Hydroxy-1H-Indol-3-yl)Propaanzuur, 5-Hydroxy-Tryptofaan, 5-Hydroxy-Tryptofaan, 5-Hydroxytryptofaan, 5-Hydroxytryptofaan, 5-Hydroxy L-Tryptofaan, 5 -Hydroxy L-Tryptofaan, 5-Hydroxy Tryptofaan, 5-L-Hydroxytryptofaan, L-5 HTP, L-5-Hydroxytryptofaan, L-5-Hydroxytryptofaan, Oxitriptan.

Aanvullende informatie over 5-htp kan je vinden op deze speciale 5-htp pagina

Meer informatie

Meer informatie
SKU 5htp30
levertijd direct
Inhoud verpakking 30 capsules

Reviews 1

4.5 / 5
wappie wappie wappie wappie wappie
 • 5 wappies 1
 • 4 wappies 0
 • 3 wappies 0
 • 2 wappies 0
 • 1 wappie 0
 • Kwaliteit
  wappie wappie wappie wappie wappie
 • Prijs
  wappie wappie wappie wappie wappie
 • Waar voor je geld
  wappie wappie wappie wappie wappie

Artikelen die hierop lijken

Verzendpartner:

Betaalopties: