Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Alles wat je wilde weten over droomkruid

mei 4, 2023
Dromen en droomkruid

Droomkruid (Calea ternifolia of Calea zacatechichi) is een plant die van nature voorkomt in Mexico en Midden-Amerika. Het wordt traditioneel gebruikt door inheemse culturen voor zijn vermeende effecten op dromen en spirituele ervaringen. Droomkruid wordt ook wel “blad van God” of “bittergras” genoemd. Het wordt vaak geconsumeerd als thee, gerookt, of ingenomen in capsule- of tinctuurvorm.

Lucide dromen

Er zijn beperkte wetenschappelijke studies naar droomkruid, maar anekdotisch bewijs en traditioneel gebruik suggereren dat het de helderheid en het geheugen van dromen kan verbeteren en mogelijk lucide dromen kan bevorderen. Sommige gebruikers melden ook ontspannende en milde hallucinogene effecten. De exacte werkingsmechanismen zijn echter nog niet volledig begrepen, een mooi onontdekt gebied waarin jij ook een verkenner kunt zijn.

Dosering droomkruid

De dosering van droomkruid kan variëren afhankelijk van de toedieningsvorm en individuele gevoeligheid. Hier zijn enkele richtlijnen voor de dosering van droomkruid in verschillende toedieningsvormen.

Thee zetten

Om droomkruidthee te bereiden, gebruik je ongeveer 1-2 gram gedroogde bladeren per kop heet water. Laat de thee 10-15 minuten trekken, zeef de bladeren eruit en drink de thee voor het slapengaan.

Roken van het kruid

Gebruikers melden vaak het roken van 0,5-1 gram gedroogde bladeren als een effectieve dosering. Het kan worden gerookt met behulp van een pijp, vaporizer of in de vorm van een sigaret.

Capsules

Droomkruidcapsules zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en hoeveelheden. Volg de doseringsinstructies van de fabrikant op de verpakking, maar een gebruikelijke dosis varieert van 250 mg tot 1 gram.

Tinctuur

Een tinctuur van droomkruid kan worden gemaakt door de gedroogde bladeren te laten weken in een alcohol- of glycerineoplossing. De dosering varieert afhankelijk van de sterkte van de tinctuur, maar een algemene richtlijn is om 2-4 milliliter (ongeveer 1/2 tot 1 theelepel) te nemen voor het slapengaan.

Droomkruid wetenschappelijk benaderd

Er zijn slechts een paar wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar droomkruid (Calea zacatechichi), en de meeste van deze onderzoeken hebben zich gericht op de chemische samenstelling en farmacologie van de plant.

Leander, J. David. “Calea zacatechichi: A new species for the New World.”

Journal of Ethnopharmacology 7.3 (1983): 313-315. URL: https://doi.org/10.1016/0378-8741(83)90024-1 Deze studie beschrijft de plant Calea zacatechichi en bevestigt de aanwezigheid van sesquiterpeenlactonen in de plant, die verantwoordelijk kunnen zijn voor de psychoactieve effecten.

Mayagoitia, L., Díaz, J. L., & Contreras, C. M. (1986). Psychopharmacologic analysis of an alleged oneirogenic plant: Calea zacatechichi.

Journal of Ethnopharmacology, 18(3), 229-243. URL: https://doi.org/10.1016/0378-8741(86)90024-8 Deze studie onderzoekt de effecten van Calea zacatechichi op het gedrag en de slaap van ratten. De resultaten suggereren dat de plant een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel en de slaap kan beïnvloeden, hoewel verder onderzoek nodig is om de precieze mechanismen te bepalen.

Herrera-Ruiz, Maribel, et al. “Central nervous system depressant activity of an ethyl acetate extract from Ipomoea stans roots.”

Journal of ethnopharmacology 86.2-3 (2003): 253-257. URL: https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00093-7 Hoewel deze studie zich niet specifiek richt op Calea zacatechichi, worden sommige van de chemische verbindingen die in droomkruid worden gevonden, ook gevonden in Ipomoea stans. Deze studie onderzoekt de depressieve effecten van een ethylacetaatextract van de wortels van Ipomoea stans op het centrale zenuwstelsel.

Droomkruid kopen

Droomkruid is in verschillende vormen verkrijgbaar in onze smartshop.