Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wiet in Zierikzee, de politie jaagt voort

okt 14, 2022

ZIERIKZEE – Nu de buitentelers allemaal geoogst hebben is het weer tijd om binnen aan de slag te gaan. De coffeeshops krijgen hun wiet immers niet door wekelijks hun okselhaar te knippen. En met de opkomst van de binnenkwekers komen ook weer de bangmakende politiepersberichten ten tonele. Neem ze met een korrel zout, de kansloze oorlog blijft een kansloze.

Wiet in een tussenwoning Zierikzee

Zierikzee – In een tussenwoning (redactie: alsof het soort woning er toe doet…) aan de Lombardstraat in Zierikzee werd woensdag 12 oktober 2022 een hennepkwekerij wietkwekerij met 148 planten aangetroffen. De kwekerij veroorzaakte een reëel gevaar* voor omwonenden, omdat de stroomtoevoer op een zeer onprofessionele manier was aangelegd. De bewoner van het pand wordt als verdachte aangemerkt en zal gehoord worden door de politie.
De gemiddelde tienerkamer is ook verre van veilig hoor met 10 adapters van van alles en nog wat onder hun bed. Weinig branden ontstaan vanuit dit soort zaken worden als levensgevaarlijk aangemerkt.

Meld Misdaad Anoniem

Naar aanleiding van een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem stelde de politie een onderzoek in. Toen aanwijzingen naar voren kwamen dat de informatie serieus genomen moest worden, is het netwerkbedrijf van de elektriciteitsmaatschappij ingeschakeld om metingen te doen. Uit die metingen bleek dat er hoogstwaarschijnlijk een kwekerij in de woning aanwezig was.

Aanleg elektriciteit

Woensdag traden agenten de woning binnen. Zij troffen een in werking zijnde hennepkwekerij wietkwekerij aan met 148 planten. Een gespecialiseerd bedrijf kwam naar Zierikzee om de kwekerij te ontmantelen. Een medewerker van het netwerkbedrijf deed onderzoek naar de aanleg van stroom. Hij ontdekte dat de stroom op een zeer amateuristische manier naar de kweekruimte werd geleid. Aansluitingen waren zwartgeblakerd en het had vermoedelijk niet lang meer geduurd of de hele buurt had zonder stroom gezeten. Bij dergelijke onprofessionele aanleg van elektriciteit is er eveneens een reëel gevaar voor brand. Omdat deze woning een tussenwoning betrof, is dat brandgevaar er niet alleen voor de bewoner zelf, maar ook voor omwonenden. Om het risico te beperken sloot het netwerkbedrijf de woning af van de stroomtoevoer.

Bron: politie.nl

Op de stoel van de rechter

De woning betreft een huurwoning. De verhuurder van het pand is in kennis gesteld van de vondst van de kwekerij en heeft maatregelen aangezegd. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland is op de hoogte gebracht. De gemeente kan, na ontvangst van een bestuurlijke rapportage van de politie, gebruik maken van de Wet Damocles. Die wet biedt de burgemeester van een gemeente de mogelijkheid om een pand te sluiten voor een bepaalde termijn. De persoon die dus wiet kweekt voor een coffeeshop die het gedoogd verkoopt en er belasting over betaalt, wordt dus keihard dakloos gemaakt nog voor hij de rechtbank heeft gezien. Maar ja, de oorlog tegen een plant, daar heeft de overheid wel wat voor over…

Wraak?

Soms lijkt wel of de overheid zint op wraak en het leuk vindt om mensen uit huis te zetten en wietkwekers achterna te jagen. Een zinloze strijd want in al die jaren jagen kent deze oorlog, zoals iedere oorlog, alleen maar slachtoffers. De wiet is beter, goedkoper, net zo goed verkrijgbaar en de criminaliteit er omheen stijgt met de dag. Is dat dan wat al die speciaal opgezette task forces willen?
En over al die zogenaamde Meld Misdaad Anoniem meldingen hebben wij ook onze twijfels. We kunnen het mis hebben, maar bij een aantal ‘meldingen’ mag de politie een huiszoeking doen. Dus ook als de agenten zelf bellen, want ze zijn immer ‘anonieme bellers’.