Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Mannitol kent vele toepassingen

jul 6, 2021
Mannitol in bakje

Mannitol is een polyol (of suiker-alcohol) die wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof, antiklontermiddel en vulstof.Mannitol is een natuurlijke zoetstof met 0,7 keer de zoetkracht van suiker. Het komt voor in allerlei soorten planten (vooral zeewieren) en heeft een zoete smaak, zonder bijsmaak. Mannitol wordt gebruikt in allerlei voedingsmiddelen.

In de keuken

Mannitol is zeer goed oplosbaar in water en kan worden gebruikt in culinaire bereidingen. Het doet niet mee aan de Maillardreactie: het wordt dus niet bruin en karamelliseert niet. Deze polyol wordt zeer gewaardeerd om zijn knapperige textuur en sterke stabiliteit in bepaalde zoetwaren. Bovendien lijkt de zoete smaak sterk op die van sucrose. Mannitol werd ontdekt in het sap van een es en zit ook in diverse planten zoals zeewier en het hout van coniferen. Voor commerciële doeleinden wordt het echter uit druivensuiker gemaakt. Mannitol hoort bij de groep polyolen, maar levert minder energie dan de meeste polyolen.

Mannitol in ijs

Daar mannitol een hoog smeltpunt heeft (165 – 169° C), wordt het vaak gebruikt in ijs. Mannitol is
zeer stabiel bij opwarming en verkleurt niet bij hoge temperaturen. Hierdoor is de zoetstof bovendien
ideaal voor gebruik in farmaceutische en nutritionele tabletten, waarin het wordt toegepast als smaakstof.

Maltitol werd in 1993 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).

De chemische structuur van mannitol

Verkrijgbaarheid

De grootverbruikers zoals snoepfabrikanten en bakkerijen kopen de zoetstof mannitol in bulkverpakkingen van 25 kilogram. Voor consumenten zijn er verpakkingen beschikbaar die al beginnen bij 25 gram en dan stapsgewijs oplopen tot verpakkingen van 1 kilogram. Behalve als zoetstof wordt het vaak ook gebruikt omdat het een betere structuur geeft aan bepaalde voedingsmiddelen en het uitdrogen ervan kan voorkomen.Bij overmatig gebruik (gemiddeld meer dan 15 gram per dag) kan mannitol overigens laxerend werken.

De zoetstof mannitol heeft meer functies, zoals antiklontermiddel, en geeft net als xylitol, een verkoelend effect.

Kleurechtheid

Mannitol staat bekend om de fijne structuur, maar vooral om de kleurechtheid. Het heeft een zuivere witte kleur, die net van het poolwit afwijkt. Dat maakt het uitstekend geschikt om de stof te mengen met andere poeders.

Wat is supermix voor coke?

Supermix betreft een versnijdingsmiddel dat gebruikt wordt om cocaïne te versnijden. .Met Supermix wordt een versnijdingsmiddel voor cocaïne bedoeld in het drugscircuit, mannitol maakt vaak een deel uit van de supermix dat bestaat uit verschillende ingrediënten.

Wat kost mannitol

De prijs van mannitol is geheel afhankelijk van de afname hoeveelheid en de kwaliteit. Het is bekend dat de in China geproduceerde mannitol niet altijd even zuiver is waardoor de kiloprijs dan lager is. Wanneer mannitol echter als goedgekeurde zoetstof in Europa wordt aangeboden lopen de prijzen uiteen van € 4,99 voor een zakje van 30 gram tot € 52,95 voor een kilogram. Dit maakt het niet de goedkoopste mengstof, maar kwalitatief wel een betere.

Vragen over zoetstoffen

Wij hebben een specialist die alles weet over meng- en zoetstoffen. Als je vragen hebt met betrekking op producten zoals mannitol, inositol, cafeïne, maltdextrine of andere soortgelijke stoffen, neem dan gerust contact met ons op. Binnen 48 uur heb je gegarandeerd antwoord op al je vragen.

Mannitol kopen met korting

Mannitol kopen met korting doe je bij Wapwinkel. Speciaal voor de lezers van ons blog hebben we voor mannitol een kortingscode aangemaakt. Als je die gebruikt tijdens het afrekenproces dan berekent ons systeem automatisch een korting van 5% op de toch al lage productprijs. De speciale kortingscode is MANNITOL305.
De korting is geldig tot het einde van de maand juli 2021.