Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nederlanders opgepakt in Malaga

mrt 1, 2021
Invallen in Malaga

De Spaanse Guardia Civil heeft in twee operaties in de provincie Malaga twee Europese drugsbendes ontmanteld. Het gaat om een Nederlandse en een Franse , die hasj en marihuana naar Europa wilden smokkelen. Er werden zeven personen aangehouden en er werd 2.000 kilo hasj in beslag genomen.

Inbeslagnames

Bij de operaties hebben agenten 2.065 kilo hasj en 140 kilo marihuana in beslag genomen en hebben ze tevens twee vrachtwagens, drie bestelwagens en twee luxe auto’s geconfisqueerd. Ook werd er communicatie- en computermateriaal, zo zegt de Guardia Civil .

Nederlandse politie

De agenten ontdekten, in samenwerking met de Nederlandse politie, twee personen die lid waren van de Nederlandse criminele organisatie. Zij waren verantwoordelijk voor het vervoer van drugs van Spanje naar andere Europese landen, voornamelijk Nederland. OCON-SUR-agenten begonnen met pogingen om deze mensen te lokaliseren en ontdekten ze in een hotel in Benalmádena .

Industrieterrein

Ze bezochten een magazijn op het industrieterrein Viso in Malaga en de agenten controleerden dat ze veel veiligheidsmaatregelen hadden genomen voor hun transporten. Na de bewaking van het industriële magazijn ontdekten ze een zending op een pallet van een industriële airconditioning, die dagen later werd opgehaald door een oplegger-achtige vrachtwagen van een internationaal transportbedrijf.

Onderschept

Na onderschepping van de vrachtwagen trof de politie in de industriële airconditioning 5 jute balen met daarin 175 kilo hasj. Reden voldoende om de vrachtwagenchauffeur en de twee Nederlanders op te pakken voor drugssmokkel.

Magazijn

In het magazijn werd nog een andere pallet aangetroffen met een ander apparaat gelijk aan degene die in de vrachtwagen werd vervoerd , klaar om voor hetzelfde doel te worden gebruikt. Dagen later werd ook een vierde persoon, van Spaanse afkomst, gearresteerd, die zou optreden als tussenpersoon voor de Nederlandse organisatie en de Marokkaanse producent.

Andere operatie

Bij de andere operatie ontdekte de Guardia Civil verdachte zaken van vrachtvoertuigen in een niet meer gebruikt pakhuis op het industrieterrein El Viso in Malaga , waar ze ook drie mensen identificeerden met een geschiedenis van drugshandel in Frankrijk .

Na een surveillance ontdekten de agenten hoe deze organisatie een oplegger-achtige vrachtwagen gebruikte om de drugs te vervoeren en dat ze een verzending aan het voorbereiden waren. In het ruim van het schip plaatste de Guardia Civil vijf pallets met dozen sla die in een koelcel stonden en die werden gebruikt om de hasj te verstoppen.

Zakken

De onderzoekers vonden 140 strijkzakken met een gewicht van circa 1.890 kg hasj en 140 kg marihuana. Er was ook een draagbaar röntgenapparaat op het schip, evenals tal van telefoonterminals en andere elektronische apparaten om politiecontrole te omzeilen.

Malaga

Beide organisaties hadden gemeen dat ze opereerden vanaf de kust van Malaga en dat ze de drugs verzamelden die geproduceerd werd in magazijnen op industrieterreinen, leegstaande panden en afgelegen huizen.De zendingen werden in industriepanden voorbereid voor verzending door Europa. 

Bendeleden

De bendeleden verbleven in afgelegen buitenwijken, waar ze woningen huurden op korte termijn, maar ook in hotels waar ze zich als rondreizende toeristen voordeden om onder de radar te blijven. Zonder succes zoals nu blijkt.