Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Noord Brabant is de drugsschuur van Nederland

NOORD BRABANT – In iedere straat is er wel een wietkwekerij te vinden en naar een dealer voor harddrugs hoef je niet lang op zoek in de provincie Noord Brabant. Er worden honderden miljoenen euro’s die worden witgewassen, de jeugd doet zich overmatig tegoed aan het gebruik van ghb en burgemeesters gillen het uit van ellende. Noord Brabant is het jaar goed begonnen.

Criminaliteit en Brabant zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk jaar luiden gemeentes de noodklok, melden burgemeesters dat ze zijn bedreigd, vraagt de recherche om extra capaciteit, en komen Brabantse bestuurders vragen om extra aandacht voor problemen met criminelen in Den Haag.

Maar de stevige criminaliteit in Brabant is niet iets van de afgelopen jaren – en ook niet van de laatste decennia. Brabant is van oudsher een crimineel gebied, het was een moeilijk begaanbare grensstreek met vele verharde- en onverharde grensovergangen en is daarom al honderden jaren een ideale uitvalsbasis voor criminelen.

Heel wat Brabanders leefden vroeger van de smokkel, criminaliteit lijkt er met de paplepel ingegoten. Boter, koffie, sigaren, katoen, kleren, horloges: als er handel in zat, werd het illegaal over de grens gebracht. Er waren talloze smokkelroutes over de grens met België, die door slecht bewaakte natuurgebieden liepen.

Ook alcohol was aantrekkelijke smokkelwaar, en er waren dan ook volop illegale alcoholstokerijen in Brabant. Toen in de jaren ’70 en ’80 de productie van speed en XTC op gang kwam, was de stap klein om de stokerij voor een drugslab in te wisselen. Nederland is de grootste producent van xtc en amfetamine en Brabant is het brandpunt. Ook de wietteelt viert hoogtij in de zuidelijke provincies. Brabant is bovendien prachtig gelegen tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Daarnaast is er naast de Brabantse gezelligheid ook een enorme ons-kent-ons-mentaliteit. Er wordt gezwegen over activiteiten van je buurman, die bovendien vaak nog goed is voor een beetje extra inkomen als je spullen aan hem mag leveren of zijn wiet mag knippen na de oogst. Iets dat door justitie niet makkelijk is uit te roeien, maar waar legalisering zeker wel invloed op zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *