Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Onze review beloftes aan onze klanten

mei 30, 2022
review Wapwinkel

Webwinkels zoals de onze moeten vanaf vandaag meer maatregelen nemen tegen neprecensies. Zo moeten we aan consumenten uitleggen hoe de beoordelingen tot stand zijn gekomen en hoe we nagaan of het om werkelijke recensies van klanten gaat. Ook moeten we beloven dat ze negatieve recensies op de website laten staan.

Zin en onzin van reviews

Het is een algemene trend geworden dat mensen pas achter hun toetsenbord kruipen als ze hun ongenoegen willen uiten. En dat is natuurlijk prima, maar het overgrote deel van de klanten is tevreden en dat is precies de groep die niets schrijft. Dat geeft een oneerlijk beeld.

Belonen

In het verleden hebben we druk ons best gedaan om goede reviews te krijgen. Natuurlijk door een goede en perfecte service, maar ook door onze klanten te stimuleren hun goede ervaring te delen in een review. We hebben lange tijd allerlei producten verloot onder de schrijvers van deze reviews. Maar dat geeft ons toch een beetje het gevoel dat we de mensen moeten omkopen voor het schrijven van een review. Dus daar zijn we mee gestopt.

Bijna 20 jaar

Als je als webwinkel al bijna 20 jaar handelt op internet en je een oplichter bent of andere kwaad in de zin hebt dan hou het echt geen 20 jaar vol. Dan ben je binnen de kortste keren onderwerp van gesprek op Social Media. Dat gezegd hebbende reageren we altijd op klachten en als ze redelijk zijn dan gaan we heel, heel, heel erg ver om de klacht op te lossen.

Review tegen betaling

Veel consumenten kijken online naar de recensies voor ze een product kopen. Sommige bedrijven betalen klanten voor een positieve recensie. Ook zijn er bedrijven waar je tegen betaling positieve recensies kunt kopen.

Eerlijke reviews

Onze reviews zijn tot stand gekomen door eindgebruikers die er tot een jaar of drie geleden met een verloting toe verleid werden om een review te schrijven. De reviews die je verder ziet zijn niet tegen betaling geschreven of op een andere oneerlijke manier tot stand gekomen.

Oneerlijke reviews

We komen ze regelmatig tegen, nepreviews bij bijvoorbeeld Google. Wellicht geschreven door een concurrerende webwinkel om ons in een kwaad daglicht te stellen. We zijn verplicht om actie te ondernemen tegen nep reviews en doen dat dan ook. Maar heel zelden reageren platforms zoals Google op een gepaste wijze. Zelfs als we aantonen dan de schrijver van een slechte review helemaal nooit een order bij ons heeft geplaatst.

Onder producten

Wanneer je een review onder een product aantreft dan is dat voor zover wij kunnen nagaan altijd een eerlijke review. Je moet om een product te kunnen recenseren op onze website sowieso altijd zijn ingelogd. Dat voorkomt al dat passanten iets plaatsen dat niet klopt, maar we kunnen ook controleren of er bij de ingelogde klant een order hoort met daarin het product waarover geschreven is.

Keurmerken

Er zijn nogal wat keurmerken op internet te vinden. Maar in de praktijk blijkt dat niet alleen webwinkels de consument misleiden, maar ook veel keurmerken de hand lichten met hun digitale stempels. Een onderzoekje leerde ons dat het de keurmerken over het algemeen om de maandelijkse of jaarlijkse contributie te doen is, al claimen ze soms een stichting te zijn zonder winstoogmerk.

Thuiswinkel keurmerk

Het ‘thuiswinkel keurmerk‘ is daar een goed voorbeeld van. Er staan op internet tientallen webwinkel die het logo voeren van deze organisatie zonder dat ze er bij zijn aangesloten. Nu is de aansluiting niet zo’n probleem, maar het is natuurlijk uitermate misleidend dat het logo gevoerd wordt en de consument een misleid beeld van vertrouwen geschonken wordt.
Winkels die niet zijn aangesloten en toch het logo voeren zijn vaak van een inferieure kwaliteit. Je krijgt er je geld niet terug, ze maken hun identiteit niet bekend of werken met websites waarbij het versturen van jouw persoonlijke gegevens onveilig gebeurt.

Geen melkkoe

Redenen genoeg voor Wapwinkel om geen melkkoe te worden van dergelijke organisaties door uitsluitend een maandelijkse bijdrage te deponeren. Wapwinkel houdt zich aan de regels waarin de wet voorziet voor wat betreft het kopen via een website (de wet kopen op afstand). Bij ons krijg je je geld gewoon terug als je een product retourneert, je verstuurt je persoonlijke gegevens altijd via een versleuteling, onze identiteit is bekend, we zijn telefonisch bereikbaar, we hebben een eigen klantondersteuning, we bestaan al bijna 20 jaar, en ga zo maar door.
Daar hebben we geen logo voor nodig van een organisatie die niet doet waar ze voor staat.