Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Onterecht data wietkwekers bij belastingdienst

mrt 10, 2021

De politie vertelt er niets over op hun eigen website. En dat terwijl ze andere zaken van de daken schreeuwen normaal. De blauwe petten zijn goed in de fout gegaan als we het hebben over de privacy van gepakte wietkwekers.

Om je nadat je bent opgepakt met een wiethok nog verder een oor aan te naaien heeft de politie zo haar methodes. Eentje is de melding bij de burgemeester zodat je een paar maanden bij je schoonouders in kunt trekken omdat je woning op slot wordt gedaan door de burgemeester. Ook wordt de netwerkbeheerder ingelicht als je stroom hebt gejat zodat die een fikse navordering kan sturen. En tot slot deelde de politie Oost-Nederland je gegevens ook nog eens met de belastingdienst zodat die je konden aanslaan voor de extra inkomsten.

Onterecht

De petten deden dat bij duizenden verdachten. Naar wat nu blijkt werden deze gegevens onterecht gedeeld met de Belastingdienst, schrijft NRC. Over een periode van bijna zeven jaar probeerde de politie de wietkwekers een extra klap in de nek te geven. En in de zogeheten hennepberichten stonden ook persoonlijke gegevens over de verdachte en gegevens over recidive.

Privacy

Een privacydeskundige van de politie trekt in een interne brief aan de bel. De deskundige schrijft dat het delen van deze informatie “als onrechtmatig moet worden beschouwd”. De hennepberichten aan de Belastingdienst zijn gestopt volgens de politie-eenheid. Van de Nederlandse overheid moet je het echt even niet hebben de laatste tijd.