Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

phenibut

Phenibut, ook bekend als beta-fenyl-gamma-aminoboterzuur HCL is van oorsprong ontwikkeld in Rusland als medicijn. Daar werd het in de jaren 60 van de vorige eeuw voorgeschreven om angsten te dempen en de cognitieve prestaties te verbeteren.

Meer toepassingen

In een later stadium schreven de Russen meer geneeskrachtige eigenschappen toe aan Phenibut, zoals de behandeling van stotteren, slaapstoornissen, wagenziekte en evenwichtsstoornissen. Het blijft echter bij Russische medische studies voor wat betreft de resultaten in deze behandelingen.

Nederland

In Nederland werd Phenibut tot voor kort verkocht als voedingssupplement. Het zou helpen bij de bestrijding van angsten, slapeloosheid en vooral als ‘afkickmiddel’ van GHB. De overheid zag echter een probleem in deze toepassing en had zorgen om de mogelijke verslaving aan dit product waardoor het als supplement niet meer verkocht mag worden.

Werking

Phenibut werkt bij de meeste personen binnen 1,5-3 uur. De piek werking is na 4 tot 6 uur en het kan nog 15 tot 24 uur doorwerken bij een enkele gebruiker. Als er binnen 24 uur weer een dosering genomen wordt, kan er een stapeleffect ontstaan. Dit houdt in dat de vorige dosering nog niet helemaal door het lichaam is uitgescheiden en de nieuwe dosering dus bovenop komt. De hoeveelheid actieve stof is dan groter in het lichaam dan men waarschijnlijk had verwacht. De gebruiker bereikt hiermee eigenlijk hetzelfde effect als bij het gebruik van GHB.

Risico’s

Het gebruik van Phenibut is niet zonder gevaar, zo blijkt. Er bestaat een aannemelijk risico op overdosering, de symptomen die hierbij zijn beschreven kunnen per persoon verschillen.
Beschreven zijn:

  • verminderd bewustzijn en lethargie (9, 10, 11)
  • epileptische aanval (11)
  • agitatie of een delirium (8, 11, 12).
  • Overdoseringen zijn beschreven bij inname van 25 gram in één keer (8), maar ook bij een lage dosering van 3 gram per dag voor 4 dagen.

De meest gerapporteerde ontwenningsverschijnselen zijn rebound-angst en slapeloosheid (7). Verder worden onrust, angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid (2, 5, 6), visuele hallucinaties (1), psychotische symptomen (3) en een geagiteerd delirium (4) genoemd door de gebruikers.

Verslaving

Over de mogelijke verslavende eigenschappen is nog veel onbekend (15), terwijl de overheid daar anders over denkt. Tolerantie en ontwenningsverschijnselen kunnen al binnen enkele dagen ontstaan (7). Er zijn gevallen beschreven waarbij gebruikers behalve ontwenningsverschijnselen ook andere kenmerken van een verslaving ontwikkelden, zoals meerdere mislukte pogingen om te stoppen of te minderen met het middel, werkproblemen als gevolg van gebruik, tolerantie (6) en het verlangen om Phenibut te gebruiken (craving) (2). De verslaving aan Phenibut lijkt waarschijnlijk op die van andere middelen die op GABA-receptoren werken, zoals GHB.

Phenibut

De wet

In Nederland is fenibut niet geregistreerd als medicijn of als voedingssupplement, maar kan wel eenvoudig via het internet als zogenaamde research chemical verkregen worden.

Regelmatig komen er nieuwe (party)drugs op de markt. Deze drugs worden vaak designer drugs of “Research Chemicals” (RC) genoemd. De drugs hebben deze naam om te verhullen dat het eigenlijk om niet legale (party)drugs gaat (of vervangers daarvan). Met deze Research Chemicals probeert men het effect van partydrugs (XTCcokeamfetamine) en cannabis na te bootsen. Er zijn ook Research Chemicals te koop die op ketamine lijken en op LSD. Lees bij NBOMe over stoffen die verkocht worden als LSD, maar het niet zijn.

Legale grondstoffen

Deze drugs worden gemaakt omdat de grondstoffen nog legaal zijn of omdat deze drug nog niet is verboden. In steeds meer landen in Europa worden deze middelen onder een of ander wettelijk verbod gesteld. In Europa werden in 2011 41 van deze nieuwe drugs aangetroffen. Vaak worden Research Chemicals via het internet gekocht.

Phenibut kopen

Phenibut is – vanzelfsprekend als research chemical en dus niet geschikt voor menselijke consumptie – online te bestellen.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *