Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Coke tussen bloembollen en bananen

jun 23, 2023
Panama

Op woensdag 21 juni trof de Douane in de haven van Rotterdam 127 kilogram cocaïne aan, verspreid over drie containers. Met een straatwaarde van ongeveer 9,5 miljoen euro, is deze drugsvangst in de Rotterdamse haven een van de belangrijkste vondsten in de recente geschiedenis.

Bloembollen uit Nieuw Zeeland

De verboden substantie was slim verborgen in twee containers met bloembollen afkomstig uit Nieuw-Zeeland, die via Panama naar de Rotterdamse haven waren vervoerd. Het is aannemelijk dat de cocaïne in Panama aan de containers werd toegevoegd.

Guatemala levert ook

Een vergelijkbare ontdekking werd gedaan in een container gevuld met bananen uit Guatemala. Ook deze vracht had een tussenstop gemaakt in Panama voordat deze in Rotterdam aankwam. De cocaïne was in alle gevallen ingenieus verborgen in de koelmotor van de containers.

Veel personeel

Het onderzoek naar deze drugsvangst wordt geleid door het HARC-team, een samenwerkingsverband bestaande uit de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. een gigantische ploeg van mensen die hun hypotheek betalen bij de gratie van het bestaan van drugs.

Zinloze strijd

Als laatste stap in het proces zijn de in beslag genomen drugs vernietigd. De strijd tegen drugssmokkel in de Rotterdamse haven gaat onverminderd door, niet omdat het helpt maar de schoorsteen van alle bestrijders moet immers ook roken.