Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Oorlog tegen drugs is bewezen zinloos

mrt 30, 2021
Oorlog tegen drugs

Dagelijkse nieuwsberichten op de websites die ons het nieuws brengen: zoveel kilo cocaïne onderschept, wietkwekerij met zoveel planten geruimd, drugslab opgerold, grondstoffen voor drugs aangetroffen en ga zo maar door. En justitie jaagt en slokt daarmee veel belastinggeld op. Helpt het ook? Al is het maar een heel klein beetje?

Gebruik niet minder

Ondanks de vele honderden miljoenen die er worden stukgeslagen in de oorlog tegen drugs, blijkt dat er in de praktijk niet verandert op het gebied van gebruik. Is er in de laatste tien jaar 1 grammetje minder door een neusgat gegaan? Of is er 1 jointje minder opgestoken? Zijn de xtc pillen duurder geworden omdat justitie het zo goed doet? Op de vorige drie vragen kan je alleen maar nee antwoorden. Natuurlijk is de oorlog tegen drugs een zinloze. Een volslagen zinloze zelfs. Voor iedere kwekerij die opgerold wordt zijn er al twee nieuwe in aanbouw en voor ieder ontmanteld drugslab zijn de nieuwe spullen voor een volgende al in bestelling. Maar justitie jaagt door, tegen elke prijs.

In 2019 had naar schatting 1,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder in het afgelopen jaar cocaïne gebruiktHet percentage volwassenen dat ooit cocaïne had gebruikt steeg van 4,3% in 2015 naar 5,4% in 2018. In 2019 bleef dit percentage gelijk Ook het laatste-maand-gebruik met 0,8% van de algemene bevolking bleef stabiel.

War on drugs zorgt voor meer criminaliteit

Door de inzet van justitie wordt de hele handel en productie ernstig onder druk gezet. Criminelen willen nu eenmaal niet gepakt worden, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Voor veel criminelen rest er dan niets anders om te verharden om zo hun eigen hachje veilig te stellen. Ze worden dus alleen maar crimineler omdat justitie harder op ze jaagt dan ooit en niet omdat de drugscriminelen verharden zoals justitie ons wil doen geloven.

In plaats van minder blijkt de oorlog tegen drugs juist tot meer criminaliteit te leiden

Is het wel slecht

Steeds brengt justitie de boodschap dat drugs enorme criminaliteit met zich meebrengt en dat drugs je leven kapot maakt. Maar dat doet de drug alcohol ook en dat is algemeen maatschappelijk geaccepteerd. Bovendien blijkt na zo’n dertig jaar jagen op xtc producenten dat het gebruik van mdma, de werkzame stof in xtc, bij matig gebruik niet slecht voor je te zijn. Maar daar stappen ze gemakshalve bij justitie overheen. Of doen ze het opzettelijk, dat verzwijgen?

War on drugs; inzet camera’s

Justitie moet ook leven

Meer en meer krijgen we de indruk dat het er justitie helemaal niet om te doen is dat er minder drugs op straat komt. Zo goed als de drugshandel voor criminelen brood op de plank brengt, zo doet het dat ook voor het hele apparaat dat aan de bestrijding ervan doet. Ambtenaren hebben ook schoolgaande kinderen, hypotheken en een financial lease bak voor de deur staan.

De drugscrimineel draagt indirect bij aan de inkomens van zijn bestrijders

Geen besparingen

En dat apparaat is me er eentje. Daar waar de criminele kant van de drugs nog wel eens haar best doet om te besparen op producten en transporten, daar wordt bij de overheid niet zo nauw gekeken. Er worden massa’s mensen ingezet, de nieuwe technologieën worden gebruikt en zowel direct als indirect zijn er nogal wat toeleveranciers die een fijne boterham overhouden aan de drugshandel.

Duizenden banen

Bij justitie zijn het agenten, rechercheurs, staatssecretarissen, officieren van justitie, rechtbankmedewerkers, reclasseringsambtenaren, ministers, rechters, parketpolitie, gevangenbewaarders en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar naast het officiële orgaan zijn er ook nogal wat mensen die van de taart eten. Denk daarbij aan autodealers, leveranciers van elektronica om af te luisteren en computerapparatuur, specialisten in ontmanteling van wietkwekerijen, specialisten op het gebied van de ontmanteling van drugslabs, ontmantelingsbedrijven, transportbedrijven, milieubedrijven, enzovoort.

De oorlog tegen drugs is goed voor:

 • meer criminaliteit
 • banen bij justitie
 • het valse slechte imago van drugs

De oorlog tegen drugs is slecht voor:

 • de belastingbetaler
 • kleine thuiskwekers
 • coffeeshophouders

Blijven functioneren

In de gehele keten is de crimineel in de minderheid. Er is inmiddels een compleet apparaat opgebouwd rondom de drugs waarbij de mensen er omheen veruit in de meerderheid zijn. En omdat justitie deze keten zelf zorgvuldig heeft opgebouwd hangen daar ook consequenties aan. Want je kunt moeilijk al die mensen hun ontslag aanzeggen als je bijvoorbeeld drugs legaliseert.
Die mensen rekenen op hun baan met de daaraan verbonden inkomsten. Die kan je niet zomaar stopzetten. Dus zijn alle mensen die meedraaien in de war on drugs, ook daadwerkelijk gebaat bij het bestaan van illegale drugs.

War on drugs is een zeer grote werkgever met baangarantie

Legaliseren werkt

Drugs legaliseren zou ons volgens diverse ministers en justitiemedewerkers in een land doen storten dat hel en verdoemenis tegemoet zou zien. Maar dat beeld klopt niet. Legaliseren doet de criminaliteit grotendeels verdwijnen, dus er blijft heel veel geld over. Geld dat kan worden ingezet voor goede voorlichting en voor toezicht op de productie.

Walhalla

En het argument dat Nederland een walhalla zou worden en vanuit heel Europa gebruikers zou aantrekken: so what? Laten we met de Nederlandse know how geld verdienen aan de verkoop en productie van drugs.
Ook zouden ze er eens over na moeten denken waarom we ook alweer een gemeenschappelijk Europa vormen. Dan zou de regelgeving toch ook uniform moeten zijn in alle landen van de Europese gemeenschap.

Niet te winnen oorlog

Nee, die oorlog tegen drugs zal nooit gewonnen worden en dat wil de overheid stiekem ook helemaal niet. Zoals gezegd wordt er keihard gewerkt aan het behoud van banen. En nog eentje waarover ze in Den Haag achter de schermen echt wel hebben nagedacht: indirect worden al die kapitalen zwart geld toch op één of andere manier ook nog eens de economie ingepompt.

Cijfers

Er zijn cijfers bekend over ons drugsgebruik in Nederland.

Alternatieven

Zijn er dan helemaal geen alternatieven? Jawel, helemaal geen drugs gebruiken is een alternatief. Maar de mensheid is al sinds de oertijd op zoek naar geestverruimende middelen en dat zal ook altijd zo blijven. Middelen die overigens niet altijd zo zichtbaar zijn. Denk maar eens aan cafeïne, coffeïne, matheïne/mateïne of guaranine. Stoffen die voorkomen in doodnormale zaken zoals koffie, energiedrankjes of thee.

Energiedrankje als legale drugs

Alcohol en nicotine

De meest geaccepteerde en volstrekt legale drugs zijn alcohol en nicotine. Beiden vrij en legaal verkrijgbaar, al pakt de overheid wel een fijn deel door de absurd hoge accijns op deze producten. Maar ze maken meer stuk dan de meeste drugs dat doet en toch zijn ze volledig geaccepteerd.

Legale drugs in Nederland

 • alcohol
 • smartdrugs
 • nicotine
 • cafeïne
 • guaranine
 • matheïne

Smartdrugs

Het is touwtrekken dat zich uitsluitend in een richting beweegt. Smartdrugs is heel lang onder de radar gebleven. Moeder natuur biedt ons echt heel veel meer dan coca bladeren en marihuana. Er zijn ontelbaar veel stoffen en extracten met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Verdiep je maar eens in de wereld van smartdrugs in onze rubriek smartshop.
Hou er wel rekening mee dat het tijdelijk is wan justitie gaat ook in de smartshop wereld steeds vaker ook de strijd aan waarbij diverse stoffen verboden worden door ze op de opiumlijst te plaatsen.

Politie gelooft er zelf niet in

Echt iedereen en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.