Papaver

Drugsproductie houdt Nederland overeind

Geplaatst door

Als je de jaaromzet van Nederlandse trotsen zoals Philips en Albert Heijn bij elkaar optelt, dan komt dat nog niet in de buurt van ‘onze’ omzet van de productie van XTC en amfetamine. Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door de Politieacademie.

ACHTTIEN KOMMA NEGEN MILJARD, geen kattenpis toch? Die cijfers werden vandaag voor het eerst uit de doeken gedaan in een onderzoek door de Politieacademie. “Nederlandse drugscriminelen hebben een toppositie in de internationale wereld van synthetische-drugsproductie. De uiteindelijke verkoopwaarde – in straatprijzen – van in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine bedraagt wereldwijd 18.9 miljard euro. Dat bedrag is te beschouwen als de bijdrage van Nederlandse synthetische-drugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. Een flink deel van dat bedrag – geschat wordt zo’n 3 tot 5 miljard – verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf.

Van dat geld dat ‘in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf’ verdwijnt wordt ook gewoon boodschappen gedaan bij de Jumbo, er worden gebruikte auto’s van gekocht en mams gaat er met haar dochter fijn van shoppen in de PC Hoofdt.

De criminele synthetische-drugswereld is veranderd, met meer onzekerheden en concurrentie voor de criminelen en met meer geweld. Op straatniveau, letterlijk, gaat het om grof geweld, om het gevaar dat illegale laboratoria opleveren voor woonwijken en om milieu- en natuurvervuiling door afvaldumping. Op een dieper niveau geldt dat de productie van synthetische drugs voor velen een betrekkelijk gemakkelijke kans is om geld, aanzien en macht te verwerven. De georganiseerde drugscriminaliteit leidt inmiddels tot veel geweld en tot onrechtvaardige verhoudingen.

Het rapport concludeert dat de daadwerkelijke bestrijding van dit criminele circuit zo’n beetje over de hele linie chronisch tekort schiet, want “Het belang van opsporing van synthetische drugs delft vaak het onderspit in de afweging met belangen van volksgezondheid, diplomatie en economie.

En omdat iedere piek die is verdiend met drugs een zwarte piek is, vloeit er geen direct geld in de hongerige staatskas. Sterker nog, omdat het allemaal illegaal is en de politie maar in de oorlog tegen drugs blijft geloven zijn er nog steeds honderden, zoniet duizenden, ambtenaren die als dagtaak hebben deze zinloze oorlog te voeren tegen drugs.

Papaver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *