Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

70 jarige betrokken bij cocaïne import

apr 22, 2022
Container

Je wordt 70 jaar en dan hebben de meeste mensen hun werkzame leven wel achter zich gelaten en ook met criminele zaken laten ze zich op die leeftijd zelden meer in. Toch werd er afgelopen dinsdag een 70-jarige ondernemer uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden.

Invoer cocaïne

De bejaarde werd aangehouden door rechercheurs van Dienst Infrastructuur Landelijke Eenheid op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van ruim 1.200 kilo cocaïne, verspreid over diverse zendingen fruit vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

Encryptie dienst gekraakt

En het was weer eens een cryptodienst, ANOM, die er voor zorgde dat de man in beeld kwam van de speurneuzen. Deze dienst werd door de Amerikaanse FBI zelf opgezet, zoals bekend werd in juni 2021. In oktober van dat jaar werd vervolgens onder gezag van de officier van justitie van het landelijk parket Zwolle een opsporingsonderzoek gestart.

Expediteur

De verdachte was expediteur en cargadoor. De politie denkt dat hij in elk geval sinds begin 2019 betrokken was bij de invoer van diverse zendingen fruit waarin totaal ruim 1.200 kilo cocaïne in werd aangetroffen. Er wordt nog onderzoek verricht naar andere cocaïnevangsten waarbij de expediteur mogelijk betrokken is.

25K cash

Tijdens doorzoekingen in de woning en het bedrijfspand werd beslag gelegd op administratie, digitale gegevensdragers, diverse telefoons en een contant geldbedrag van ruim 25.000 euro. De man is na verhoor heengezonden en zal zich op later moment voor de rechtbank moeten verantwoorden. Enige haast is wel geboden want hij is tenslotte de jongste niet meer.