Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aankondiging presentatie plan wietteelt

mrt 12, 2018
WietWiet (geen hennep!)

Nieuws uit Den Haag, althans dat vinden Grapperhau en Bruins. Maar eigenlijk zeggen ze niets. Het experiment waarbij gemeenten legale wiet mogen verkopen, gaat vier jaar duren en wordt daarna binnen een half jaar afgebouwd. Dat schrijven de ministers Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Bruins (medische zorg) aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord spraken de partijen af dat er een experiment met gereguleerde wietteelt zou komen en na een periode van radiostilte komt er dan nu het één en ander naar buiten vanuit Den Haag. De proef heeft de naam ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ gekregen. In het regeerakkoord werd vastgelegd dat een aantal gemeenten legale wiet mag verkopen. Deze staatswiet moet overeenkomen met dat wat in de coffeeshops te koop is, omdat klanten anders alsnog gaan shoppen in de illegaliteit.

De beleidsmakers gaan voor een gevarieerd en representatief assortiment van wietsoorten en er komt een aanbestedingsprocedure voor één of meerdere wiettelers die mogen gaan leveren. Grapperhaus en Bruins werken er aan om de nieuwe wet die deze proef mogelijk en legaal maakt nog voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

De exacte afbakening van de proef is er nog niet en die komt ook niet voor de zomer. Hoe het experiment er verder uit komt te zien, wordt later dit jaar besloten. Die taak ligt bij een adviescommissie onder leiding van hoogleraar huisartsgeneeskunde André Knottnerus, voormalig voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Deze commissie zal onder meer adviseren welke zes tot tien middelgrote- en grote gemeenten volgend jaar de staatswiet aan de man mogen brengen.

 

Eigenlijk wordt er dus weer helemaal niets gezegd en zijn het weer mensen die de ballen verstand hebben van wiet en van wat er speelt in de maatschappij die aan de leiding staan van dit volslagen kansloze experiment.