Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aanpak ondermijning kost 900 miljoen

sep 16, 2022
aanpak ondermijning

Geld pompen in de oorlog tegen drugs is iets dat de overheid al decennia doet. Ook in ondermijning wordt flink geïnvesteerd. Maar het is onduidelijk of de plannen van het Rijk om ondermijnende criminaliteit aan te pakken, wel hebben gewerkt. De afgelopen jaren is er voor 163 projecten in totaal 900 miljoen euro uitgetrokken, maar het resultaat is niet meetbaar. Dat is de conclusie van gezamenlijk onderzoek van De Groene Amsterdammer, onderzoeksplatform Investico, Follow the Money en Argos na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De overheid blijft geld pompen

Keer op keer roepen Ministers om meer geld en dat krijgen ze ook. Het grootste en tevens duurste project is het Multidisciplinair Interventie Team (MIT), dat in 2019 na de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum werd opgericht. Verantwoordelijke was de toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het heeft 160 miljoen euro gekost, maar ook dit project is volgens de onderzoeksjournalisten geflopt: het is nooit operationeel geworden. Het bleef bij een papieren werkelijkheid.

Eén grote farce

Oorlog voeren tegen drugscriminelen en ze spullen afpakken is één grote farce zo blijkt. De echte kopstukken uit de criminele organisaties blijven buiten schot en de soldaten die worden opgepakt leveren wellicht mooie persberichten op voor justitie maar die hebben weinig bezittingen. En als er al bezittingen zijn dan is dat veelal in het buitenland.