Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aanpak ondermijning minder effectief dan gedacht

jul 18, 2022
Ondermijning

De bovenstaande kop, afkomstig van de NOS, zal niemand nog verbazen in het land waar alles lijkt mis te gaan. De term ‘ondermijning’ lijkt een magische term die in vrijwel elk drugsgerelateerd politiepersbericht lijkt voor te komen.

Ondermijning leidt een eigen leven

“Het is een eigen leven gaan leiden”, zegt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies. “Het wordt door Jan en alleman gebruikt om onderwerpen te agenderen en budgetten binnen te halen. Terwijl voor niemand meer duidelijk is wat er precies onder valt.”

Dit zeggen de betrokkenen

Dit zegt de politie als definitie van ondermijning:
“het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit op onze samenleving”.
De Rijksoverheid zegt op haar website dit: verwevenheid tussen de onderwereld en legale bedrijven en diensten. “Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.”

Hoogleraar

Hoogleraar criminologie Emile Kolthoff stelt dat vrijwel niet te achterhalen is hoe de vele honderden miljoenen inzake ondermijning worden besteed en in sommige gevallen blijkt het zelfs gewoon weggegooid geld. Joh, waarom moet daar nu weer een hoogleraar het spelletje van justitie verstoren. Het leverde juist zoveel banen op, dat ondermijnen…

Het in 2019 opgerichte Multidisciplinair Interventieteam (MIT), dat als een mislukking wordt beschouwd, staat symbool voor de dingen die misgaan in de landelijke aanpak. Tientallen miljoenen gingen naar dit samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie, marechaussee, Belastingdienst, douane en FIOD.

Bron: NOS

Zinloze oorlog tegen drugs

Terwijl justitie zich voornamelijk focust op de hoeveelheid aanhoudingen, de in beslag genomen sommen geld en kilo’s cocaïne, concludeerde de Algemene Rekenkamer onlangs dat in de jacht op crimineel verworven vermogen er in tien jaar tijd “veel gezaaid en beperkt geoogst is“. Water naar de zee dragen dus, in deze complete waanzin in de strijd tegen drugs.

Ministerie reageert

Terughoudendheid is altijd troef bij het Ministerie van Justitie, behalve als ze zelf ergens op aangesproken worden. Dus reageren ze op verzoek van de NOS en doen ze op dat grote podium daar een poging tot damage control. Het is ook best lullig als de complete top en zelfs hun eindbaas, die Minister waarvan de de naam niet kunnen tikken op een Nederlands toetsenbord, keer op keer op de bedel gaan voor meer geld. Dan verdedig je dat, zeker als je ploeg met mensen schoolgaande kinderen en een hypotheek heeft toch.

Half miljard

De bevolking moet naar de voedselbank en kan de energierekening niet meer betalen. Maar daar hebben al die mensen uit die speciale teams geen last van hoor, want die kunnen op het gemakje een HALF MILJARD EURO verdelen. En de criminaliteit? Die daalt niet, net zo min als het drugsgebruik.