Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aboutaleb raaskalt over legalisering

nov 1, 2017

De gemeente Rotterdam staat net als een hele grote reeks andere Nederlandse gemeenten te popelen om mee te doen aan een plan waarvan geen enkele burgemeester de inhoud kent, of zelfs de contouren. En de PVDA knuffelburgemeester Aboutaleb maakt het nog een stukje gekker want hij wil de proef zelfs op voorhand al uitbreiden.

Ahmed zou graag zien dat er niet alleen staatswiet gekweekt wordt, maar dat er ook staatswinkels komen in de vorm van jointautomaten of staatswebwinkels. En de 34 coffeeshops die Rotterdam telt moeten dan allemaal dicht.

Nou is het natuurlijk onbeleefd om een burgemeester een pannenkoek te noemen, dus dat doen we ook niet. Wat we wel doen is ons hardop afvragen of er wel langer dan een minuut is nagedacht over dit plan.

Aboutaleb ziet in de proef met gereguleerde wietteelt ook een mogelijkheid om van de coffeeshops af te komen. De legaal geteelde cannabis moet dan niet geleverd worden aan de coffeeshops, maar op een andere manier bij de klanten terechtkomen. “Ik wil onderzoek naar de vraag of de coffeeshops nog wel aangewezen zijn om het spul bij de klanten te krijgen”, zegt Aboutaleb.
Of de burgemeester van 010 er over heeft nagedacht betwijfelen we, want er is sprake van een proef en al zou de proef van kracht gaan in de havenstad, dan zullen de kopers van wiet zich massaal storten op illegale dealers, vertrekken naar andere steden die geen onderdeel van de proef zijn en er ontstaat een ondergronds circuit dat nog veel meer ellende zal voortbrengen. De criminaliteit zal de pan uitreizen, een berg mensen gaan de ww of bijstand in en de proef zal falend ten onder gaan.

Myranda Bruin, eigenaar van Coffeeshop 1-2-3 en bestuurslid van koepelorganisatie PCN, is fel tegen dat voornemen: “Een apparaat geeft geen voorlichting. Zelfs apotheken zijn verplicht om voorlichting te geven.” Volgens Bruin is er bovendien nauwelijks vraag naar het kopen van softdrugs uit een machine: “Vraag het de consumenten: mensen willen hasj en wiet zien en ruiken, dat kopen ze niet ongezien uit een machine.”

Wat de uitkomst ook wordt, de kans is groot dat dit het einde betekent van de huidige coffeeshops, bevestigt Aboutaleb. De burgemeester worstelt met het fenomeen coffeeshops. “De coffeeshops kosten veel politiecapaciteit. Bij een aantal coffeeshops is sprake van ‘criminogene factoren'”, aldus Aboutaleb, ofwel factoren die misdaad in de hand werken.

Waarom deze proefballon van Aboutaleb? Uitsluitend en alleen om straks achteraf aan te kunnen tonen dat legalisering niet werkt. Stuur de goede man eens op wietstudiereis naar de Verenigde Staten. Legaliseren? Prima maar dan wel voor de volle 100%.