Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Afslankpillen met speed aangetroffen

jul 11, 2023
Afslankpillen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens een actieweek gericht op de handel in illegale afslankpillen ongeveer 8.000 van deze pillen in beslag genomen bij verschillende verkopers. Deze pillen, die onder andere worden verkocht onder de naam Iomax maar ook onder andere namen als ‘fatburners’, bevatten de harddrug amfetamine. Het gebruik van dergelijke afslankpillen is verboden in Nederland en kan ernstige bijwerkingen hebben.

Invallen op diverse locaties

De NVWA heeft samen met rechercheurs en inspecteurs op diverse locaties in Nederland in totaal 3 woningen en 2 bedrijfspanden doorzocht. Hierbij zijn 2 verdachten aangehouden. Daarnaast heeft de NVWA ook 3 personen thuis bezocht op verdenking van de verkoop van illegale afslankpillen. Op 2 adressen werden kleine hoeveelheden van deze pillen aangetroffen. Op het derde adres zijn niet alleen 1.500 capsules in beslag genomen, maar ook grondstoffen waarmee nog eens 1.500 capsules geproduceerd konden worden.

Regio Haarlem

In de regio Haarlem wordt een man verdacht van grootschalige handel in illegale afslankpillen. In zijn bedrijfspand heeft de NVWA ongeveer 4.500 tabletten aangetroffen, evenals 27 postpakketjes met afslankpillen die klaar waren voor verzending. In zijn woning is een bedrag van 20.000 euro aan contant geld in beslag genomen, en er is beslag gelegd op zijn bankrekeningen.

Iomax afslanpillen
beeld: NVWA

Rotterdam

In Rotterdam heeft de NVWA 2 verdachten aangehouden die betrokken waren bij de verkoop van illegale afslankpillen. Hierbij zijn een bedrijfspand, 2 woningen, een garagebox en 3 auto’s doorzocht. Daarbij zijn meer dan 1.800 Iomax-capsules en een hoeveelheid anabolen in beslag genomen. Ook is er ruim 20.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Het betreft een verdachte die vorig jaar ook al was aangehouden op verdenking van de handel in illegale afslankpillen.

Iomax is niet veilig

De NVWA benadrukt dat het sterk wordt afgeraden om afslankpillen zoals Iomax te kopen en te gebruiken, aangezien ze onveilig zijn. Deze pillen bevatten amfetamine, en zelfs na het innemen van slechts één tablet kunnen er bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Er zijn ook gevallen bekend waarbij gebruikers een hersenbloeding kregen na het gebruik van Iomax of vergelijkbare pillen. Gebruikers wordt dringend aangeraden om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van deze pillen en bij lichamelijke klachten een huisarts te raadplegen. Eventuele overgebleven pillen kunnen als klein chemisch afval worden ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat.

Iomax verpakkingen
Beeld: NVWA

NVWA roept gebruikers op

De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze illegale afslankpillen hebben gekocht. Dit stelt de NVWA in staat om gericht op te treden en consumenten te beschermen. Meldingen kunnen worden gedaan via het Klantcontactcentrum van de NVWA, waarbij de vertrouwelijkheid van de meldingen wordt gewaarborgd. Indien gewenst kan ook contact worden opgenomen met het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD.