Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Amstelveense bende opgerold, baas is Spanje

nov 30, 2022

Uithoorn/Amstelveen/Spanje – Vanuit de Taskforce Underground Banking startte de Dienst Landelijke Recherche, onder leiding van het Landelijk Parket, in april 2022 een onderzoek naar een criminele groepering uit Amstelveen. In dit onderzoek hield de politie maandagochtend 28 november vier mannen aan in hun woningen in Uithoorn en Amstelveen. Een vijfde verdachte werd aangehouden in Spanje. De politie doorzocht meerdere woningen. Hierbij trof zij drugs, geld en wapens aan, onder andere in verborgen ruimtes.

Crimineel ondergronds bankieren en handel in verdovende middelen

De groepering wordt verdacht van het verplaatsen van grote hoeveelheden cash geld en de handel in verdovende middelen. De leden communiceerden met elkaar door middel van cryptocommunicatie. Het geld dat zij verplaatsten, lijkt afkomstig uit de handel in verdovende middelen. De groepering gebruikte constructies om het geld ‘wit’ te laten lijken en vervoerde het geld in verborgen ruimtes. Op deze manier verplaatste de groepering in een halfjaar tijd tientallen miljoenen euro’s. Daarnaast werden grote hoeveelheden verdovende middelen verhandeld.

Crimineel ondergronds bankieren 

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad.

Bron en foto: politie.nl