Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Begin niet te jong met cocaïne

okt 20, 2017

Je hersens en neusschotje gaan eerder naar de klote als je tussen je 15e en 22e jaar aan de cocaïne gaat dan wanneer je er op latere leeftijd aan begint. Dat beweren Braziliaanse bezoekers volgens NU.nl.

De wetenschappers onderzochten 103 snuivers van het witte spul. Er was al eerder een vermoeden dat het gebruik van de harddrug voor ernstigere schade zorgt onder adolescenten dan volwassenen. Het Braziliaanse onderzoek heeft dat nu bewezen met de cocaïneverslaafden die deelnamen aan het onderzoek. Het ging in totaal om 103 mensen, waarvan 52 tussen de leeftijd van 15 en 22 jaar was. De deelnemers werden gevraagd om bepaalde testen uit te voeren, waarvan de resultaten werden vergeleken tussen de adolescenten en volwassenen. Hieruit bleek dat de jongere gebruikers meer moeite hadden met het uitvoeren van verschillende taken op hetzelfde moment. Tijdens het onderzoek gebruikten de deelnemers geen cocaïne.

De jonge hersenen hadden verminderde functies wat betreft aandacht en het korte- en langetermijngeheugen. Bij adolescenten zijn de hersenen nog niet volgroeid. “Drugsgebruik in dat stadium kan het brein beschadigen en leiden tot het verlies van belangrijke connecties”, zegt onderzoeker Paulo Jannuzzi Cunha. Bovendien bleek uit het onderzoek dat jonge cocaïnegebruikers ook vaak cannabis en alcohol gebruiken.