Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Bestuurlijke maatregelen bij drugsvondst

mei 8, 2023

In Nederland kunnen bestuurlijke maatregelen worden genomen na het ontdekken van drugs in een woning. Dit valt onder de Wet Damocles, ofwel artikel 13b van de Opiumwet. De wet geeft de burgemeester de bevoegdheid om een woning, lokaal of erf te sluiten als er drugs worden aangetroffen.

Stoel van de rechter

Eigenlijk gaat de burgemeester in dergelijke gevallen op de stoel van de rechter zitten, want nog voor de verdachte een veroordeelde is, wordt deze al gestraft en ook de medebewoners die soms van niets wisten worden gestraft door dergelijke maatregelen.

Enkele bestuurlijke maatregelen die de burgemeester kan nemen, zijn:

Sluiting van de woning

De burgemeester kan besluiten om de woning tijdelijk te sluiten. De duur van de sluiting kan variƫren afhankelijk van de situatie en de gemeentelijke beleidsregels.

Last onder bestuursdwang

Dit is een maatregel waarbij de burgemeester een overtreding kan beƫindigen of voorkomen. Bijvoorbeeld door het verwijderen en vernietigen van de aangetroffen drugs.

Bestuurlijke boete

In sommige gevallen kan de burgemeester een bestuurlijke boete opleggen aan de overtreder.

Rechtsgeldigheid

Deze bestuurlijke maatregelen zijn rechtsgeldig in Nederland, mits ze correct worden toegepast. De burgemeester dient rekening te houden met proportionaliteit en subsidiariteit bij het nemen van dergelijke maatregelen. Dit betekent dat de maatregel in verhouding moet staan tot de ernst van de overtreding en niet verder mag gaan dan nodig is om het doel te bereiken.

Beroepsmogelijkheden

De betrokken personen hebben het recht om bezwaar te maken tegen de genomen maatregelen. Het bezwaar kan worden ingediend bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen (meestal de gemeente). Als het bezwaar wordt afgewezen, kan men in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Ook strafrechtelijke maatregelen

Het is belangrijk te weten dat naast bestuurlijke maatregelen, ook strafrechtelijke maatregelen kunnen worden genomen, zoals vervolging door het Openbaar Ministerie.

Naast bestuurlijke maatregelen kunnen er inderdaad ook strafrechtelijke gevolgen zijn voor de betrokken personen na het ontdekken van drugs in een woning in Nederland. Het bezit, de productie en de handel van drugs zijn strafbaar volgens de Opiumwet. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de hoeveelheid en het type drugs, kunnen de betrokken personen worden vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Mogelijke strafrechtelijke gevolgen zijn onder meer:

  1. Boetes: Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan een boete worden opgelegd.
  2. Gevangenisstraf: In ernstigere gevallen, zoals bij grootschalige drugshandel of productie, kan een gevangenisstraf worden opgelegd.
  3. Taakstraf: In sommige situaties kan een taakstraf worden opgelegd, zoals het verrichten van onbetaalde arbeid of het volgen van een verplichte cursus.
  4. Inbeslagname van vermogen: Als er sprake is van financieel gewin uit de drugshandel, kan het Openbaar Ministerie besluiten om illegaal verkregen vermogen in beslag te nemen.
  5. Ontnemingsmaatregel: Dit is een maatregel die door de rechter kan worden opgelegd om het wederrechtelijk verkregen voordeel (geld of goederen verkregen door drugshandel) af te pakken.