Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Binnenwiet kweken doe je zo

dec 2, 2022

Als je besluit om zelf een wietplant te kweken is het raadzaam om te lezen waaraan je minimaal moet voldoen en wat een wietplant van je vraagt. Het onkiemen van een wiedzaadje is bijvoorbeeld eenvoudig, maar daarna zul je echt serieus voor de plant moeten zorgen om je wietplant succesvol groot te zien worden.

Wietplanten ruiken

Een wietplant heeft een zeer sterke geur. Het sterkst ruikt een wietplant als ze in bloei staat. Ook kunnen wietplanten in het groeistadium ook al ruiken, hiervoor moet je wel iets dichter bij de plant komen. Een een wietplant in de bloei laat je hele huis, zolder, kelder of schuur naar de wiet ruiken. De oplossing om je geur te neutraliseren is het gebruiken van een koolstoffilter in je kweekkast. De koolstof filtert de geur uit de uitgeblazen lucht.

Frisse lucht is van belang

Wietplanten hebben ook frisse lucht nodig. Zorg dus dat je een mogelijkheid hebt om frisse lucht aan te zuigen. Deze lucht hoeft niet van buiten te komen, een goed geventileerde ruimte is prima. Zorg er daarnaast voor dat de lucht in de kweekkast in beweging is door het plaatsen van een kleine ventilator die dag en nacht draait.

Kies een goede plek

Je kunt je wietplanten binnen in een kweekkast kweken. Je kunt ook een slaapkamer inrichten als complete kweekruimte. Hoe groter de ruimte, des te meer planten je kwijt kunt, maar je moet ook een groter filter, grotere afzuigers en meer groeilampen hebben.

Wat zijn de eisen voor een kweekruinte?

Om succesvol één of meerdere wietplanten te kweken moet je voor een aantal zaken zorgen. Je hebt bijvoorbeeld elektriciteit nodig, ook is verse lucht van groot belang en je kweekruimte mag geen licht naar buiten doorlaten en dus ook geen licht van buiten naar binnen. Tijdens de gesimuleerde nachturen moet het echt pikdonker zijn in je kweekruimte.

Wiet op zolder

Als je wiet wilt gaan kweken op een zolder dan heb je te maken met een paar nadelen. Meestal zijn de muren schuin waardoor je de hoogte niet optimaal kunt gebruiken. Ook is op een zolder vaak de temperatuur te hoog omdat warmte bovenin blijft hangen.

Wiet in de slaapkamer

Het bouwen van een kweekruimte in een slaapkamer kent voordelen, maar ook nadelen. In de meeste slaapkamers is de temperatuur een probleem, vooral bij kamers met het raam op het zuiden gericht. Het voordeel van een slaapkamer is dat de muren meestal recht zijn en je dus optimaal gebruik van de ruimte kunt maken. In een slaapkamer mag er geen licht naar binnen en geen licht naar buiten. Dit is niet altijd handig omdat er een raam in de slaapkamer aanwezig is, een nadeel dus. Voordeel is weer dat er al elektriciteit aanwezig is in een slaapkamer.

Wiet in de kelder

De kelder is een goeie plaats om een kweekruimte te plaatsen. Een voorwaarde is wel dat de kelder kamertemperatuur moet zijn en niet te vochtig. Een nadeel kan zijn dat je niet direct toegang hebt tot verse aanvoer lucht. Het voordeel van een kelder is dat je je kweektent of kast niet lichtdicht hoeft te maken. Gebruik wel een ontvochtiger om te voorkomen dat het water langs de muren druipt als je planten eenmaal gaan groeien. Het monitoren van de luchtvochtigheid is van levensbelang in een kelder.