bloembollen

Na een maandenlang onderzoek – ja ja het mag weer wat kosten en er zijn manuren zat – door de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek naar handel in verdovende middelen, zijn in de vroege ochtenduren van dinsdag 17 mei vier verdachten van hun bed gelicht in Leiden Zuid en Wassenaar. De vier, 19 tot 24 jaar oud, zijn voor verhoor ingesloten en zitten in volledige beperking(1).

Groepje jonge mannen

Eind 2021 startte de districtsrecherche een onderzoek nadat er informatie binnen was gekomen over een groep jonge mannen die zich schuldig zou maken aan het bezit van en de handel in verdovende middelen. Het onderzoek leidde naar de identiteit van de nu aangehouden verdachten. Zij zijn in de vroege ochtenduren van dinsdag 17 mei aangehouden, twee van hen door een arrestatieteam. Na de aanhoudingen zijn doorzoekingen gedaan in de woningen van de vier. 

(1) volledige beperking betekent dat een verdachte wordt aangehouden en indien er direct alle beperkingen worden opgelegd, er geen contact mag zijn met familie, vrienden en medegedetineerden, maar wel met een advocaat.

Lange tijd overlast

De nu aangehouden verdachten maken deel uit van een groep jeugd die al langere tijd voor overlast zorgt in de buurt Boshuizen (Bos- en Gasthuisdistrict), met name de omgeving van het Jacques Urlusplantsoen. In deze wijk is daarom al langer een integrale aanpak van kracht, waarin gemeente, politie en de sociaal maatschappelijke partners samenwerken.

De burgemeester spreekt

Burgemeester Lenferink:  “Met deze gezamenlijke aanpak  dringen we de overlast in de wijk terug en  werken we aan de leefbaarheid in de wijk.  Dit is een langdurig project, maar we zien vooruitgang en  dat is heel fijn voor alle inwoners van de wijk. Het ‘wijkgevoel’ neemt toe, net als de meldingsbereidheid. Ook deze actie is weer een stap in de richting van een prettige en leefbare buurt voor iedereen”.

Ook de teamchef doet haar woordje

Teamchef Leiden-Zuid Irene Mulder licht toe: “De overlast die deze groep veroorzaakt, is ons al langer een doorn in het oog. Een klein groepje jongeren heeft een negatief effect op het woonplezier en het veiligheidsgevoel van bewoners in dat deel van Boshuizen. Vandaag zijn na de aanhoudingen de twee wijkagenten in de wijk aanwezig geweest om vragen te kunnen beantwoorden. Vanuit de integrale aanpak zoeken we met onze partners nadrukkelijk naar hoe we jongeren perspectief kunnen bieden en kijken we niet alleen naar strafrecht als oplossing. Bij strafbare feiten treden we natuurlijk wel op. De aanhoudingen van vandaag zijn hopelijk een duidelijk signaal naar alle jongeren dat misdaad echt niet loont!”

Prachtige propaganda

Berichten zoals bovenstaand blijken prachtige propaganda en lijken er toe te leiden dat de vele euros die alsmaar richting justitie gaan in de strijd tegen drugs nog een beetje verantwoord worden. Maar helpen doet het allemaal niet.

Ook de politie gelooft er niet in

Echt iedereen en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.

Door Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.