Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Boze rook in verband gebracht met kanker

mei 3, 2022

Boze Rook (Moonlight, K2, spice, synthetische marijuana) is in werkelijkheid: synthetische cannabis. Dit is bekend omdat ze een paar keer zijn ingeleverd bij de testservice van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Daardoor is er ook bekend geworden dat ze verschillende varianten van synthetische cannabis kan bevatten. 

Merknamen

Synthetische cannabis komt over de wereld voor in tientallen verschillende merknamen. Spice en K2 zijn de meest bekende namen, maar je hebt er meer zoals: Mamba, Dream, Chili, Chaos, Aroma en nog tientallen anderen. Op het oog lijkt het een relatief onschuldig goedje en ziet het er meestal uit als een soort van kruidenmengsel. Naar wiet (cannabis) ruiken doet het in elk geval absoluut niet. In Nederland komt het gelukkig niet zoveel voor omdat wij coffeeshops kennen waar je gewoon natuurlijke cannabis kunt kopen. In landen waar dat niet het geval is komt synthetische wiet veel vaker voor omdat het niet onder de cannabis wetgeving valt. In Nederland wordt het voornamelijk online verkocht door wat schimmige websites.

Deze rommel rook je

Synthetische cannabinoïden gevonden in kruidenmelanges

Synthetische cannabinoïde componenten van ‘Spice’ (een niet-limitatieve lijst):

VerbindingType
HU-210Klassieke cannabinoïde
AM-694benzoylindol
RCS-4benzoylindol
WIN 48.098benzoylindol
CP-47.497Cyclohexylfenol
JWH-018naftoylindol
JWH-019naftoylindol
JWH-073naftoylindol
JWH-081naftoylindol
JWH-122naftoylindol
JWH-210naftoylindol
AM-2201naftoylindol
JWH-203fenylacetylindol
JWH-250fenylacetylindol
RCS-8fenylacetylindol

Grote risico’s

Als je wilt spotten met je gezondheid, dan ga je dit soort troep gebruiken. Synthetische cannabis kent namelijk enorme gezondheidsrisico’s. De synthetische varianten hebben een zeer sterk effect op bepaalde receptoren in de hersenen. Dat maakt deze zooi dus een flink stuk sterker dan reguliere natuurlijk cannabis.
Sommige van deze synthetische stoffen zijn dus erg potent. De effecten kunnen heel snel opkomen en heel heftig zijn. De effecten kunnen heel snel overslaan van een ontspannen, seksueel geprikkeld en opgewekt gevoel, naar hevige onrust, denk- en geheugenproblemen, paranoia, hartkloppingen en angst. Het is absoluut niet te vergelijken met het roken van gewone cannabis. 

Inhoud varianten onbekend

Verschillende synthetische cannabis varianten van verschillende sterktes zitten in pakjes van hetzelfde merk. Daarmee verschilt het risico dus van pakje tot pakje en is goed gedoseerd en verstandig doseren dus compleet onmogelijk. Vanwege de sterkte wordt synthetische cannabis ook in verband gebracht met psychoses.

Risico op DNA schade en kanker

Verder is er een risico op een sterke lichamelijke verslaving en wordt het in verband gebracht met dna-schade en een verhoogd risico op kanker. Verdere lange termijn effecten van synthetische cannabis zijn grotendeels nog onbekend. Tot slot zijn er ernstige gezondheidsincidenten in het buitenland geweest. Gewoon lekker laten voor wat het is en er vanaf blijven dus van die boze rook.