Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Californië streeft naar de decriminalisering van paddo’s

sep 11, 2023
Paddo's legaal in Californië

Wetgevers in Californië hebben met een nipte meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel dat gesteund wordt door veteranen en voorstanders van strafrechtelijke hervorming. Het wetsvoorstel heeft als doel het bezit en persoonlijk gebruik van een beperkte selectie natuurlijke psychedelica, waaronder ‘paddo’s,’ te decriminaliseren. Goed nieuws dus voor de smartshops daar. De meldt de LA Times.

Therapeutisch gebruik

Het is nu aan gouverneur Gavin Newsom om te beslissen over het lot van Senaatswetsvoorstel 58. Dit voorstel heeft tot doel strafrechtelijke sancties voor het bezit en gebruik van psilocybine en psilocine, de werkzame stoffen in psychedelische paddenstoelen, mescaline en dimethyltryptamine (DMT), zoals ayahuasca, af te schaffen. Daarnaast vereist het wetsvoorstel dat de California Health and Human Services Agency onderzoek doet naar het therapeutisch gebruik van psychedelica en een rapport met bevindingen en aanbevelingen aan het wetgevende lichaam indient.

De Senaat keurde de maatregel goed met 21 tegen 14 stemmen, ondanks tegenstand van enkele Democratische leden.

Hulpverleners hebben er baat bij

Senator Scott Wiener (D-San Francisco) verklaarde: “Californische veteranen, hulpverleners en anderen die worstelen met PTSS, depressie en verslaving verdienen toegang tot deze veelbelovende plantaardige medicijnen.” Hij voegde eraan toe dat het tijd is om te stoppen met het strafbaar stellen van mensen die psychedelica gebruiken voor genezing of persoonlijk welzijn.

Alleen voor 21+

De voorgestelde wet zou alleen van toepassing zijn op personen van 21 jaar en ouder en zou de persoonlijke verkoop of overdracht van psychedelica in apotheken verbieden. In plaats daarvan zou het de politie verhinderen personen te arresteren voor het bezit of gebruik van beperkte hoeveelheden van deze stoffen. Eerder namen steden als Oakland en Santa Cruz vergelijkbare maatregelen.

Eerste stap in de ‘war on drugs’

Voorstanders van strafrechtelijke hervorming zien de decriminalisering van psychedelica als een stap in de richting van het beëindigen van de zogenaamde ‘war on drugs,’ terwijl veteranengroepen geloven dat het zou helpen bij het destigmatiseren van psychedelica die in sommige gevallen effectiever zijn gebleken bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis, angst en depressie dan traditionele medicijnen en therapieën.

Geen criminelen

Jesse Gould, voormalig legerwachter en oprichter van het Heroic Hearts Project, een sponsor van SB 58, benadrukte dat de maatregel zou voorkomen dat veteranen moeten kiezen tussen “hun eigen leven redden of als crimineel worden beschouwd.” Hij voegde eraan toe dat veel cliënten van zijn organisatie soortgelijke ervaringen hebben gehad en hun toevlucht tot hallucinogenen zochten nadat andere behandelingen niet effectief waren gebleken.

Niet vervolgen

Gould verklaarde: “Het is heel simpel: mensen mogen niet worden vervolgd voor persoonlijk bezit van deze stoffen. Als mensen ervoor kiezen om dit privé te doen, moeten ze die vrijheid absoluut hebben. We komen net uit twintig jaar oorlog. Het is duidelijk dat er sprake is van een geestelijke gezondheidscrisis.”

Nog geen MDMA en LSD

Het goedgekeurde wetsvoorstel is een afgeslankte versie van het oorspronkelijke voorstel dat Wiener vorig jaar introduceerde. Dat voorstel had ook de decriminalisering van MDMA (beter bekend als ecstasy) en LSD omvat. Deze zomer ging Wiener ermee akkoord om ibogaïne, een psychoactieve alkaloïde uit de iboga-struik, uit de decriminaliseringsclausule van SB 58 te schrappen en het toe te voegen aan de lijst van te onderzoeken therapieën.

Vanaf 2025

Gouverneur Newsom heeft tot 14 oktober de tijd om honderden wetsvoorstellen goed te keuren of een veto uit te spreken. Indien ondertekend, zou het wetsvoorstel op 1 januari 2025 in werking treden.