Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cannabis in handen van de farma

jan 15, 2017

USA – De grote angst voor alle recreatieve en vooral medische gebruikers van cannabis is waarheid geworden. De eerste stap naar het alleenrecht over cannabis is gezet door Monsanto.

Monsanto heeft aangekondigd dat de eerste genetisch gemodificeerde stam van marihuana door het bedrijf, in eigendom van farma reus Bayer, is gepatenteerd.

Het nieuws werd door sommige wetenschappers en landbouwers positief ontvangen. Aan de ene kant wordt het gezien als een mogelijke stap voorwaarts in de richting van het industriële gebruik van marihuana en hennep producten en zou het kunnen leiden tot een belangrijke verschuiving van het marihuana beleid in de VS

Maar aan de andere kant, weten we dat de patenten van Monsanto niet altijd goed nieuws brengen. Bekend zijn de patenten die Monstanto op verschillende graansoorten heeft in Amerika, maar ook de groente- en fruit veredelaars in Nederland ondervinden ernstige problemen door de patenten van Monsanto.

Onder de huidige Amerikaanse federale wet, is het illegaal om marihuana te bezitten, te gebruiken, te kopen, verkopen of te verbouwen, omdat de Bestrijdingsmiddelenwet van 1970 marihuana als een Schedule I drug classificeert. Maar nu er in steeds meer staten in Amerika sprake is van een legalisering van cannabis, ziet Monsanto grote kansen. Naar eigen zeggen hopen ze bij te dragen aan de legalisering en verbetering van het gebruik van cannabis. Op die manier hoopt Monsanto haar steentje bij te dragen aan de maatschappelijke discussie over cannabis.

Amerikaanse journalisten zijn kritisch en gaan er van uit dat het bedrijf zou niet zo veel tijd en energie geïnvesteerd zou hebben als het niet zou beschikken over “voorkennis” van de federale regering inzake de toekomst legalisering van marihuana.

Pleitbezorgers voor de legalisatie van marihuana zien de activiteiten van Monsanto aan de marihuana stammen als een ‘verdacht, maar welkome stap naar legalisering op grote schaal “in de VS.

Advocaat en marihuana wet specialist, Edmund Groensch, van de Drug Policy Alliance, geeft toe dat de betrokkenheid van Monsanto in marihuana projecten zeker helpen bij de pro-legalisering van marihuana. Een grote speler als Monsanto zou volgens Groensch de legalisatie kunnen versnellen.

Volgens sommige deskundigen , zoals James Adamson, voorzitter van de Medische Marihuana Technologies, is het zelfs de enige manier is om marihuana volledig legaal in de VS te laten worden middels de branding van een gecontroleerde GM stam.

‘ Er is momenteel geen manier om de productie van marihuana en de kwaliteit van de stammen te regulieren. Een GM-stam geproduceerd door een bedrijf met de geloofsbrieven en de prestige van Monsanto zou een enorme boost geven binnen bepaalde diensten van de overheid en het bedrijfsleven “ , legt hij uit.

Monsanto laat weten dat het testen van cannabis bij Monsanto zich slechts in een experimenteel stadium bevindt, en er geen vrijgegeven plannen zijn om een productie te starten in een landbouw bedrijf of dat er andere commerciële activiteiten gepland staan waarbij de gepatenteerde wietsoorten gebruikt zal gaan worden.

Wie echter Monsanto wat langer volgt, die zal begrijpen dat dit een eerste stap is naar het grootschalige cannabis velden, waarop uitsluitend de door Monsanto gepatenteerde marihuana verbouwd mag worden. Deze cannabis zal dan verkocht worden aan de farmaceutische industrie zoals Bayer, de eigenaar van Monsanto. Op deze manier krijgt Monsanto en de overheid toch financieel grip op cannabis gerelateerde producten en lijkt het slechts een kwestie van tot tot alle niet gepatenteerde soorten verboden zullen gaan worden. Een angstige ontwikkeling….

Bron