Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

CDA’er Wim van der Palen mag een jaar zeepjes rapen

apr 11, 2018
hamer rechtbank

De voormalig CDA-penningmeester Wim van der Palen uit Leende kan 12 maanden zeepjes gaan rapen. De rechtbank in Den Bosch acht zijn betrokkenheid bij de  miljoenenproductie van drugs in een schuur op zijn boerenerf bewezen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog vijf jaar cel, dus van der Palen komt in principe nog goed weg. De 52 jarige CDA man ontkent alles en hij was ook niet aanwezig bij de uitspraak.

Van der P. is vrijgesproken van het zelf produceren en het bezit van drugs. De rechtbank acht niet bewezen dat Van der P. in het achterste gedeelte van de loods kon komen waar de drugs stonden. De penningmeester wordt wel medeplichtig geacht. “Het kan niet anders dan dat de verdachte zich ervan bewust is geweest dat wat er in zijn loods gebeurde het daglicht niet kon verdragen”, aldus de rechtbank.

De politie ging op 23 februari 2017 eigenlijk op zoek naar een wietkwekerij aan de Hoogeindseweg. Dat was bingo, maar de hoofdprijs zat in een andere loods op het erf. Dat bleek het grootste drugslaboratorium ooit te huisvesten. De fabriek had een dagomzet van tien miljoen euro. Van der P. werd samen met zijn vrouw en zoon opgepakt. Zijn gezin werd al snel weer vrijgelaten. Van der P. zat twee maanden in voorarrest. Zijn terrein werd door de burgemeester een half jaar gesloten, inclusief het woonhuis van de familie.

Wim van der Palen verhuurde de loods aan een zekere Pieter, die er auto’s uitdeukte en overspoot. In de loods stonden ook caravans gestald. Om te voorkomen dat die werden besmeurd tijdens het spuiten, werd een wandje in de loods geplaatst. Achter dat wandje zat het drugslab. De rechtbank heeft in haar oordeel meegenomen dat Van der Palen ‘zelf is getroffen door de gevolgen van de delicten’. De verdachte heeft zijn activiteiten in het verenigingsleven en voor het CDA moeten neerleggen. Daarnaast werd zijn woning een half jaar gesloten.