Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraf en terugbetaling van drugswinsten

dec 12, 2023
Zwemmen in 580.000 euro

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen van 58 en 36 maanden geëist tegen twee mannen uit Nieuwegein. De mannen worden ervan verdacht samen met anderen een criminele organisatie te hebben gevormd die zich bezighield met de grootschalige teelt en verkoop van wiet. Daarnaast is gevorderd dat de mannen samen ruim 581.000 euro aan drugswinsten terugbetalen.

Grootschalige wietteelt

De 32-jarige verdachte kwam in beeld tijdens een witwasonderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat de man betrokken was bij grootschalige wietteelt. Dit leidde tot een omvangrijk aanvullend onderzoek. Uit onder andere afgeluisterde communicatie en observaties bleek dat de verdachten zich bezighielden met de teelt, verkoop, invoer en uitvoer van wiet. Daarbij werd veelvuldig wiet uitgevoerd naar Duitsland en ingevoerd vanuit Spanje.

Aangehouden begin 2021

Op 19 januari 2021 werden de beide mannen aangehouden. Doorzoekingen van verschillende panden en boxen in Nieuwegein en Houten leidden vervolgens tot de vondst van onder meer een actieve plantage, een grote hoeveelheid hennep, een vuurwapen en een automatisch vuurwapen. Aanvullend onderzoek naar onder andere communicatie op in beslag genomen telefoons en aangetroffen DNA-sporen leverde daarna verder bewijs op tegen de verdachten.

Ernstige feiten

Het OM vindt dat de strafbare feiten waar de mannen van verdacht worden, ernstig zijn. Drugshandel heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij en gaat geregeld gepaard met geweld en intimidatie. Gevangenisstraffen zijn daarom in de visie van het OM op hun plaats. Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met het aandeel dat de verdachten hadden en de verschillende feiten waar ze van verdacht worden.

Geld terugbetalen

Daarnaast moeten de mannen als het aan het OM ligt het geld dat ze verdiend hebben terugbetalen. De politie heeft daarvoor berekend hoeveel geld de mannen omgezet hebben en wat hun kosten zijn geweest. Dit heeft geleid tot ontnemingsvorderingen van ruim 296.000 euro en ruim 285.000 euro. Vooruitlopend hierop is na de aanhouding al beslag gelegd op onder meer dure auto’s, een Rolex-horloge en prijzige merkkleding.

De rechtbank doet op 12 januari 2024 uitspraak.