Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraf voor GBL leveranciers

jun 17, 2017

STEENWIJK – De officier van justitie heeft donderdag 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk geëist tegen twee eigenaren van een Steenwijks bedrijf. Het bedrijf leverde wereldwijd GBL, een grondstof voor de productie van GHB.

,,Het is een middel dat gebruikt wordt in de industriële schoonmaak”, was het weerwoord van verdachten Job van den B. (40) uit Steenwijk en Onne L. (36) uit Duitsland. De mannen startten hun bedrijf in 2012 en vertelden naar eigen zeggen dat ze al snel in de gaten hadden dat veel soortgelijke bedrijven werden opgerold door justitie. Om dat te voorkomen besloten ze uitsluitend nog aan bedrijven te leveren en niet meer aan particulieren. Toch kreeg het tweetal in de vorm van een brief een waarschuwing van het ministerie van Justitie. Het bedrijf, GBL-Europe, werd uiteindelijk verplaatst naar Polen en daarna naar Litouwen.

Inmiddels leverde het duo aan ruim 5.000 klanten wereldwijd. Allemaal bedrijven die het middel in de schoonmaakindustrie gebruiken, aldus de verdachten. Volgens de heren is het middel bij uitstek geschikt voor het verwijderen epoxylijmen in de bootindustrie. Het leveren van GBL is niet strafbaar in ons land, benadrukte raadsman Mathieu van Linde.

Maar het is wel strafbaar als de leverancier weet of moet vermoeden dat de stof gebruikt wordt om GHB mee te maken. En de officier van justitie meende dat de heren dat wisten of moesten weten. Ze leverden wel degelijk aan particulieren, bleek na een inval in februari 2015. Er werd 600 liter GBL gevonden. Vijf gereedstaande dozen werden in beslag genomen en alle vijf hadden particulieren als bestemming. Een doorgelichte klant bleek de GBL doorgeleverd te hebben aan personen die actief zijn in de GHB-wereld. Maar de twee heren wezen juist veel potentiële klanten af.

Afnemers moesten een eindgebruikersverklaring ondertekenen en uittreksels van de Kamer van Koophandel leveren. De rechtbank Overijssel oordeelde echter in 2016 al dat zo’n verklaring ,,een papieren tijger” is, zei de officier van justitie. Naast de celstraf eiste ze een boete van 15.000 euro voor het bedrijf. Beide heren moeten wat haar betreft ook 26.000 euro aan criminele winsten terugbetalen.

Het vonnis is op 29 juni.

Bron: de Stentor.