Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraf geëist voor drugshandel

feb 17, 2023
Rechtbank hamer

“Een substantiële onvoorwaardelijke gevangenisstraf is passend en geboden”, vond de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Zutphen. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van vier jaar tegen een 28-jarige verdachte uit Deventer voor handel in cocaïne en amfetamine en de voorbereidingshandelingen daarvoor.

Meer dan een jaar actief

Volgens het OM was de man in ieder geval tussen januari 2020 tot maart 2021 actief in de drugshandel: “Deze vormen van criminaliteit zijn ondermijnend en hebben een ontwrichtende werking op de samenleving. Maar daar heeft de verdachte zich niets van aangetrokken.“

Sky-ECC alweer

Het bewijsmateriaal is voor een aanzienlijk deel verzameld via ontsleutelde berichten van drie Sky-accounts, die volgens het Openbaar Ministerie in gebruik waren door de Deventenaar. Uit die versleutelde berichten, die op een ‘cryptotelefoon’, stonden, komt duidelijk naar voren dat werd gepraat over de handel in harddrugs en dat de verdachte werd ingezet als vervoerder van onder meer kilo’s cocaïne. Ook werden er foto’s uitgewisseld van onder meer witte blokken.

Nog een strafzaak

Daarnaast pleit het niet in het voordeel van de verdachte dat er bij het OM in Amsterdam nog een strafzaak loopt voor de handel in cocaïne.

De man heeft tot aan de zitting altijd “gedecideerd en professioneel van zijn zwijgrecht gebruik gemaakt”. Tijdens de zitting gaf de verdachte uiteindelijk toe dat hij achter de Sky-accounts zat.

Vuurwapens

Hoewel de verdachte in een vergevorderd stadium was om de hand te leggen op een viertal vuurwapens, vroeg de officier van justitie om vrijspraak voor een derde feit op de tenlastelegging, namelijk het voorhanden hebben van vuurwapens: “Er is onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat verdachte zich daaraan schuldig maakte.”