Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraf voor transporteren cocaïne

dec 6, 2023
Transport

Voor het transporteren van honderden kilo’s cocaïne eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vier jaar tegen een 36-jarige Moldaviër. De man werd in juli 2023 gearresteerd op de A27 bij Eemnes, waarbij in zijn vrachtwagen een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne werd gevonden. Meer cocaïne werd ontdekt in een loods in Zeewolde, vanwaar de vrachtwagen afkomstig was, met in totaal 235 kilo cocaïne in beslag genomen.

Sigaretten vervoerd

De verdachte beweerde aanvankelijk dat hij dacht dat hij sigaretten vervoerde, zonder dit te verifiëren. Door deze nalatigheid accepteerde hij het risico van het vervoeren van andere illegale waren, zoals cocaïne. De officier van justitie benadrukte de verdachte omstandigheden, zoals het accepteren van de klus van onbekenden, het gebruik van een telefoon met aparte simkaarten, en het ontvangen van een aanzienlijk contant bedrag en een aanbod van duizend euro voor het vervoer.

Rol van de verdachte

Het Openbaar Ministerie benadrukte de ernst van de rol van de verdachte in de cocaïnehandel, gezien de grote maatschappelijke impact van dergelijke hoeveelheden drugs. De handel in verdovende middelen is vaak gelinkt aan gezondheidsrisico’s, persoonlijke en maatschappelijke problemen, en geweld, soms met onschuldige burgers als slachtoffer.

Persoonlijke omstandigheden

Bij het formuleren van de strafeis hield het Openbaar Ministerie rekening met de omvang van de drugs, persoonlijke omstandigheden van de verdachte, en het feit dat hij niet eerder veroordeeld was. Op basis hiervan werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar geëist.

De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht.