Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cocaïne recidivist voor de rechter

jul 10, 2023
War On Drugs

Op maandag vindt er in de rechtbank van Haarlem een eerste pro-formazitting plaats tegen Jan P., een 62-jarige man uit Den Helder. Hij wordt samen met anderen verdacht van de import van in totaal 1061 kilo cocaïne in Den Helder.

Twee partijen

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om twee afzonderlijke partijen cocaïne die zijn ingevoerd, één in het voorjaar van 2020 en de andere aan het einde van 2020 en het begin van 2021. Het is niet de eerste keer dat Jan P. wordt verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel. In 2015 werd hij al verdacht van het smokkelen van bijna 800 kilo cocaïne, die destijds werd aangetroffen in een bestelbus bij de haven van Den Helder.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jan P. ervan betrokken te zijn geweest bij de invoer van een partij van bijna 447 kilo cocaïne tussen 17 december 2020 en 5 januari 2021, en een partij van 614 kilo cocaïne tussen 6 april en 30 juli 2020. Bij zijn arrestatie op 5 april 2023 werd er bij hem thuis een boksbeugel aangetroffen.

Drugs in een busje

In de eerdere zaak, die in 2015 speelde, reed een bestelbus uit de richting van de visafslag en marinehaven van Den Helder. De bestuurder werd door de Koninklijke Marechaussee gestopt vanwege verdacht rijgedrag en het busje werd doorzocht. Daarbij werden achttien sporttassen gevonden met in totaal 794 kilo cocaïne. De cocaïne was vochtig en had een groothandelswaarde van 28 miljoen euro. Het onderzoek wees uit dat een Nederlandse viskotter de sporttassen met cocaïne uit zee had gevist. De lading was in het water gedumpt door een vrachtschip uit Ecuador.

Zes verdachten opgepakt

Bij de inval werden in totaal zes verdachten aangehouden, waaronder Jan P. en zijn broer Peter P. Er werden invallen gedaan in Den Helder, onder andere bij café De Bierbron, dat werd gerund door de broers P. Bij deze invallen werden onder meer vuurwapens, telefoons, administratie en een speedboot in beslag genomen.

Negen jaar zeepjes rapen

In november 2017 eiste het Openbaar Ministerie negen jaar cel tegen schipper Peter B. en de broers Peter en Jan P., die als opdrachtgevers werden beschouwd. De twee bemanningsleden van de viskotter en de bestuurder van het busje hoorden zeven jaar cel eisen. Uiteindelijk werden de broers Peter P. en Jan P. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, terwijl de andere vier verdachten wel werden veroordeeld. De hoogste straf, zeven jaar cel, werd opgelegd aan schipper Peter B.

Schijnbeheer van een café

Na de veroordeling werd café De Bierbron in Den Helder in juni 2018 op last van de burgemeester gesloten vanwege ‘schijnbeheer’. In 2020 spande Jan P. samen met zijn broer nog een rechtszaak aan tegen de gemeente Den Helder, omdat zij geen horeca- en exploitatievergunning wilden verlenen voor hun café. Sindsdien wordt de zaak door andere eigenaren beheerd.