Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Colombia kweekt zich de moeder

sep 20, 2018

De Verenigde Naties kwamen met een rapport waarin de coca teelt in Colombia genoemd werd en het rapport liegt er niet om. In het Zuid Amerikaanse walhalla voor de cokesnuivers stond eind 2017 over een oppervlakte van 171.000 hectare cocaplanten.

Deze gigantische velden zijn goed voor zo’n 1.400 tot cocaïne als eindproduct. Dat is, fff rekenen, toch in Nederland al snel zo’n 100 miljard euro waard als je er mee de straat op gaat. Het rapport van de Verenigde Naties toont dat de cijfers zijn gebaseerd op waarnemingen met satellieten.

De teelt van coca is in Colombia geconcentreerd in de grensgebieden met Venezuela en Ecuador. Linkse en rechtse guerillabewegingen telen en teelden coca om hun strijd te financieren.

Cocaboeren die waren verbonden aan de voormalige guerillabeweging FARC hopen nu op hulp van de regering om over te stappen op het verbouwen van legale gewassen. Colombia is de grootste producent van cocaïne ter wereld, voor Peru en Bolivia. De cijfers zijn onder meer gebaseerd op waarnemingen met satellieten.

De Colombiaanse regering denkt erover om de cocaplantages weer met spuitvliegtuigen te bestrijden. De vorige president, Juan Manuel Santos, heeft het spuiten beëindigd tijdens de vredesbesprekingen met de FARC. Over het sproeien met bestrijdingsmiddelen was veel te doen. Zo werd er ook veel schade aangericht aan andere gewassen en waren er grote zorgen over de effecten van het gebruikte middel, glyfosaat van producent Monstanto, op het milieu en de mensen die in de buurt van cocaplantages wonen. Eerder werd aangetoond dat mensen die veel in aanraking komen met het middel een verhoogd risico op kanker hebben. Vorige maand kreeg een boer een schadevergoeding van 49 miljoen dollar toegewezen in een rechtszaak.