Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Colombiaans kartel achter megavangst cocaïne

jun 13, 2022

Een gevreesd Colombiaans kartel dat een “Supergang” wordt genoemd, zou achter een record cocaïnevangst van 4,3 ton (4.300 kilo) zitten met een waarde van meer dan € 200.000.000.

Clan del Golfo

De Clan del Golfo werkten naar verluidt samen met de maffia in de aanloop naar de drugsvangst in Triëst, Italië. Die maffia die zo goed bestreden wordt dat de Nederlandse minister er naar toe reist om te zien hoe goed ze het doen daar. De Italiaanse politie maakte dinsdag bekend dat ze een van Europa’s grootste drugsvangsten ooit hadden afgerond, waarbij ze 240 miljoen euro aan spullen in beslag hadden genomen. Een flink propaganda bericht dus, terwijl criminelen en inmiddels ook een groot deel van de bevolking weet dat dit slechts een mini topje van de ijsberg is.

De politie nam ook ongeveer 1,85 miljoen euro in contanten in beslag.

In een gewaagde maar wel geslaagde actie hebben de Colombiaanse autoriteiten de cocaïne in beslag genomen voordat deze naar Europa vertrok zonder medeweten van de smokkelaars. De drugs werd vervolgens naar Italië gevlogen, waar een val werd gezet voor de Europese dealers, die werden gearresteerd nadat undercoveragenten de lading hadden doorgegeven.

Kolonel Leonarde Erre

Kolonel Leonardo Erre van de politie van Trieste Guardia di Finanza zei: “De inkooporganisaties waren anders en wisten niet dat de cocaïne al in beslag was genomen, de producent in Colombia al was betaald en niet op de hoogte was van de inbeslagname. “En dus konden we dankzij door ons opgezette dekmantelbedrijven en undercoveragenten de operatie, levering na levering, meer dan een jaar tot eind mei runnen.”

Italië, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Nederland en Colombia

Naar aanleiding van het onderzoek zijn nu arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 38 mensen in Italië, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Nederland en Colombia.

Doelwit was Clan del Golfo

De politie nam ook ongeveer 1,85 miljoen euro in contanten in beslag (Afbeelding: via REUTERS)

De Colombiaanse autoriteiten zeiden in november dat de Clan del Golfo een van hun belangrijkste doelwitten was.Het kartel, dat het grootste is van Colombia, zag zijn leider Dairo Antonio Usuga, beter bekend als ‘Otoniel’, in oktober tijdens een dramatische jungle-aanval gevangengenomen en aan de VS worden uitgeleverd.

Ondergang van Otoniel

De ondergang van Otoniel werd beschouwd als de belangrijkste in Colombia sinds Pablo Escobar, de beruchte oprichter en leider van het Medellin-kartel, in 1993 werd doodgeschoten.Naast aanklachten wegens mensenhandel, wordt Otoniel beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, het vermoorden van agenten en het rekruteren van kinderen voor het kartel.

Dicht netwerk blootgelegd

Italiaanse onderzoekers zeiden dat hun werk een “dicht netwerk” heeft blootgelegd tussen cocaïneproducenten in Zuid-Amerika en dealers in Europa. De Europese dealers zouden banden hebben met Italiaanse georganiseerde misdaadgroepen, waaronder de ‘Ndrangheta-maffia in Calabrië.

Wraak

Het wachten is nu of er wraakacties volgen vanuit Colombia of vanuit Italië. Het is bekend dat de heren handelaren in die twee landen niet met zich laten sollen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.