Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Column: laten we oorlogje spelen

mei 3, 2023

De oorlog tegen drugs. Een nobel streven, maar wat hebben we eigenlijk bereikt na al die jaren strijd? Meer gebroken gezinnen, overvolle gevangenissen en eindeloze criminele bendes. Het lijkt wel een aflevering van “Keeping up with the Narcos”.

Je kunt het bijna voor je zien: de drugskartels die gezellig op zondagochtend met hun ochtendkoffie in de hand het nieuws van de dag bespreken. “Hé, Pedro, heb je gehoord? Ze gaan weer een ‘offensief’ tegen ons beginnen!” Waarop Pedro, verbaasd en lachend, zijn kopje koffie terugzet en uitroept: “Echt waar, Juan? Nou, we kunnen wel wat extra grondstoffen gebruiken voor onze groeiende business!”

Het beleid heeft inmiddels meer weg van een komische soap dan van een effectieve strategie. Zelfs de belastingdienst heeft meer successen geboekt tegen de drugswereld. En laten we eerlijk zijn: als we ons vertrouwen op de belastingdienst moeten vestigen, dan is het einde zoek.

De oorlog tegen drugs zou een gouden kans kunnen zijn voor de politiek om te laten zien dat ze daadwerkelijk iets kunnen betekenen. Maar wat doen ze in plaats daarvan? Ze verhogen de accijnzen op alcohol en sigaretten. Alsof de gemiddelde Nederlander na een avondje bier drinken en roken ineens zin heeft om een joint op te steken en vervolgens te snuiven als een stofzuiger.

In plaats van het probleem bij de wortel aan te pakken, kiezen onze leiders ervoor om de symptomen te bestrijden. Het is alsof je een lekkend dak probeert te repareren met een pleister. Of, om in de sfeer van de oorlog tegen drugs te blijven: het is alsof je een schietpartij probeert te stoppen door de kogels op te vangen met een paraplu.

Laten we eerlijk zijn: de oorlog tegen drugs is een dure grap. Misschien is het tijd om onze humor eens te herzien en een beleid te ontwikkelen dat niet alleen vermakelijk is, maar ook effectief. Een beleid dat zich richt op preventie, behandeling en het wegnemen van de voedingsbodem voor criminaliteit.

Het is tijd om de oorlog tegen drugs te stoppen en onze energie te richten op het creëren van een gezondere, veiligere samenleving voor ons allemaal. Laten we beginnen met het uitroeien van de grootste drug van allemaal: de machtswellust van politici die de oorlog tegen drugs als een schaakspel beschouwen, waarbij ze pionnen inzetten zonder na te denken over de gevolgen voor de gewone burger.

Altijd blijven lachen! Bassie de terrorclown (niet te verwarren met Bassie van A.)