Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Criminelen en hun supergeheime speeltje: Matrix is weer offline

dec 4, 2024
Matrix ontmanteld

En daar gaan we weer. Alsof een slechte sequel van een al matige film, heeft de politie opnieuw een zogenaamde ‘onbreekbare’ cryptocommunicatiedienst van criminelen uit de lucht gehaald. Deze keer was het Matrix, de nieuwste in een lange reeks van apps waarmee criminelen dachten dat ze veilig hun louche zaakjes konden regelen. Spoiler alert: dat waren ze dus niet.

“Maar deze keer écht veilig!”

Elke paar jaar horen we hetzelfde riedeltje. Na de ondergang van Sky ECC, EncroChat en ANOM dachten de gebruikers van Matrix vast dat zij eindelijk een app hadden die de politie te slim af was. “We zijn totaal onzichtbaar!” zullen ze hebben gedacht terwijl ze deals sloten voor tonnen cocaïne of miljoenen euro’s witwasten. Maar ja, als je dan vervolgens niet doorhebt dat de politie al maanden gezellig meeleest, is het misschien tijd om je criminele carrière te heroverwegen.

Hoe Matrix in rook opging

Matrix was zo geavanceerd dat het zelfs in 33 verschillende talen werkte. Wat krijg je dan? Een internationale verzameling criminelen die denken dat ze James Bond zijn, terwijl ze stiekem gewoon een aflevering van Opsporing Verzocht voorbereiden.

Met servers in Duitsland en Frankrijk, een hoofdverdachte in Spanje en gebruikers in Zuid-Europa, had deze dienst alles wat je van een internationale criminele mislukking kunt verwachten. Het resultaat? Twee arrestaties in Spanje, 6 huiszoekingen, 145.000 euro cash in beslag genomen, een half miljoen euro aan cryptovaluta en meer dan 970 telefoons die nu waarschijnlijk stof verzamelen in een politiearchief.

Een sterk staaltje “verkeerde prioriteiten”

De makers van Matrix hebben blijkbaar nooit geleerd van de fouten van hun voorgangers. Volgens Stan Duijf van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies was Matrix nóg geavanceerder dan Sky ECC en EncroChat. En toch, met al die high-tech gadgets en servers verspreid over meerdere landen, wisten de autoriteiten alsnog met een simpel “aha!” toegang te krijgen. Misschien hadden ze wat minder moeten investeren in dure technologie en wat meer in gezond verstand.

De ironie van “geheime communicatie”

Het beste deel? De criminelen zelf kregen het nieuws via een bericht op hun eigen website: operation-passionflower.com. Serieus, wie verzint dit? Het is alsof je een bank berooft en daarna een flyer uitdeelt met “Bedankt voor uw medewerking. Groetjes, de politie.”

Wat leert de onderwereld hiervan?

Je zou denken dat dit een wake-up call is, maar laten we eerlijk zijn: over een paar jaar is er weer een nieuwe “onbreekbare” dienst die net zo hard onderuit wordt gehaald. Criminelen blijven koppig geloven dat ze slimmer zijn dan de autoriteiten, terwijl de geschiedenis keer op keer bewijst dat dat niet zo is.

Een aanrader voor criminelen: WhatsApp?

Misschien is het tijd voor de georganiseerde misdaad om weer gewoon WhatsApp of Telegram te gebruiken. Gratis, eenvoudig, en met een beetje geluk kun je je moeder ook nog een verjaardagsbericht sturen zonder dat je direct in de gevangenis belandt.

Kortom: gefeliciteerd aan de politie voor weer een succesvolle operatie. En voor de criminelen? Misschien eens nadenken over een carrière als tuinman of bakker – daar hoef je tenminste geen dure apps voor te kopen die uiteindelijk toch niet werken.

Matrix ontmanteld