Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cybercrime-netwerk opgerold: luxe leventjes in de cel uitgestippeld

dec 9, 2024
Cybercrime netwerk

Je denkt dat phishing iets is dat alleen in je spamfolder leeft, maar voor een paar “creatieve ondernemers” in Rotterdam was het een fulltime carrière. Helaas voor hen zit hun tijd van dure horloges, designer kleding en high-end feesten erop. Het Team Cybercrime van de politie Rotterdam, samen met hun Belgische collega’s, gaf ze deze week een nieuwe outfit: een oranje overall.


Phishing vanuit de penthouse

Het klinkt bijna als een slechte Netflix-serie: in luxe woontorens en AirBnB’s zaten deze meesteroplichters niet alleen lekker te genieten van het uitzicht, maar ook de gegevens van hun slachtoffers binnen te hengelen. Een beetje sms’en, een nep-linkje sturen en voilà: weer een rekening leeggeroofd. Ondertussen hingen ze zelf rond in dure clubs, compleet met champagneflessen en foto’s met BN’ers, want niets schreeuwt succes zoals pronken met andermans zuurverdiende geld.


Van cybercowboys naar callcentercriminelen

Deze criminelen pakten het groots aan: tien landen, miljoenen euro’s en een volledig ‘bankfraudeteam’ dat vanuit nagemaakte websites en callcenters slachtoffers belde. “Er is gefraudeerd met uw rekening,” klonk het dan, gevolgd door een meesterlijk script dat zelfs de meest argwanende oma zou overtuigen. En als je niet snel genoeg betaalde? Dan werd je ook nog eens verrot gescholden. Klantvriendelijkheid was duidelijk niet hun prioriteit.


Invallen met een designer-twist

Op 3 december stormde de politie binnen in Zaltbommel, Almere, Amersfoort, ’s-Hertogenbosch en Rotterdam. Naast laptops en telefoons namen ze een arsenaal aan “cybercrimineluxe” mee: designerkleding, dure horloges, een taser (altijd handig?) en stapels contant geld. Het lijkt erop dat de “geheime formule” van succes – een mix van diefstal en slechte smaak – eindelijk is ontdekt door de politie.

Vier verdachten werden gearresteerd, variërend van een tech-savvy 23-jarige tot een 66-jarige vrouw die blijkbaar dacht dat pensioen te saai was. Drie blijven voorlopig in de cel, terwijl de 66-jarige is vrijgelaten, al blijft ze verdachte. België deed ook een duit in het zakje en arresteerde vijf mensen, inclusief een meneer die binnenkort een gratis retourtje Nederland krijgt.


Cybercriminelen: shinen op social media

De luxe levensstijl van de daders was niet alleen voor eigen plezier – ze wilden ook indruk maken op hun volgers. Foto’s met BN’ers uit de muziek- en voetbalwereld sierden hun feeds, alsof ze vergeten waren dat hun echte volgers misschien ook rechercheurs waren. Het is alsof ze om een arrestatie vroegen met elke Instagram-post.


Slachtoffers blijven met de rekening zitten

Voor de slachtoffers is de schade veel meer dan financieel. Een 77-jarige vrouw, die haar vertrouwen in de mensheid volledig kwijt is, vertelt: “Ik voel me niet meer veilig, niet eens in mijn eigen huis.” Anderen spreken over emotionele schade die niet meer te repareren valt. Het blijkt maar weer: voor elk feest met champagne is er een slachtoffer dat met tranen naar bed gaat.


Wat je moet weten om jezelf te beschermen

  1. Wees wantrouwend bij bankverzoeken. Banken bellen je niet om je te vragen op links te klikken of gevoelige informatie door te geven. Hang gewoon op.
  2. Let op social media-accounts die te goed lijken om waar te zijn. Als iemand die je kent plotseling in een Bugatti rijdt maar geen baan heeft, stel dan vragen.
  3. Cybercriminelen hebben geen grenzen. Dit soort netwerken opereert internationaal, dus wees scherp, zelfs als je denkt dat je “te slim” bent om slachtoffer te worden.

Blijf ons volgen voor meer bizarre verhalen en slimme tips. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.