Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Festival

Het zijn zware tijden zo midden in de Corona crisis. De XTC handel is kei stuk, er is geen droog brood meer te verdienen. Wij spraken met een pillenboer uit Amsterdam. Hij noemt zich Mo, we weten niet of dat zijn eigen naam is.

Vier mensen

Mo vertelt dat hij gouden tijden had voor de crisis uitbrak. “Ik had op een beetje festival zoals Lowlands of Awakenings toch altijd tenminste vier man voor me lopen. En zelf deed ik dan altijd de VIP.”
Verkocht je alleen maar pillen, Mo? “Jazeker, ik sta bekend om de beste kwaliteit XTC, dat is mijn handelsmerk. Geen cocaïne of van die drugs met van die professornamen 2BC of zo”.

Alleen maar XTC, geen designerdrugs

Mo

Aantallen

We vroegen Mo om de aantallen en of er goed van te leven is. “Kijk, op een beetje festival pompten we er toch gemiddeld wel 800 pillen doorheen. Een uitschieter is op Defqon1 waar we aan 2.500 pillen geeneens genoeg hadden.” Hij vervolgt: “en wat er verdiend wordt dat kan je makkelijk zelf uitrekenen.”

Verdiensten

“Kijk vriend, ik koop groot in. De prijs die ik betaal is ongeveer 30 cent voor een xtc pil. En het is een beetje afhankelijk van het festival en de soort klant maar verkoop doen ze toch altijd tenminste 4 euro. Dus bijna 3000 euro winst pakken we altijd wel op een festival. En dan is er nog mijn normale handel doordeweeks. Een leuke aanvulling op mijn uitkering, hahahaha”.

Naar nul

En toen kwam Corona. Daar gingen de lekkere bijverdiensten van Mo. Geen festivals meer, geen overvolle terrassen, geen underground feesten. Gebruikers zijn er gewoon niet meer. Er is een verdwaald illegaal feestje waar een paar mensen nog bij elkaar durven te komen, maar daar worden geen pillen meer geslikt. “Die gasten zijn allemaal gaan blowen“, zegt Mo.

Andere verdiensten

Mo is naarstig op zoek naar andere inkomens zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Mo heeft zich er bij neergelegd. “Weet je vriend, al mijn contactjes zaten in de xtc, dus overstappen naar wat anders is moeilijk man in deze tijd. En dan is er nog die avondklok, dus is de pakkans vele malen hoger dan voor die Corona.”

Reikhalzend

Mo ziet reikhalzend uit naar versoepelingen. “Ik heb ook mijn kosten weet je. Die AMG rijdt ook niet op water en mijn matties willen ook graag weer aan de slag. De voorraad is er nog want ik had groot ingeslagen. En er zit gelukkig geen houdbaarheidsdatum op XTC, hahahah.”

Trimbos

Het Trimbos publiceert dinsdag zowel het Groot Uitgaansonderzoek als de Nationale Drugs Monitor. Uit dat laatste onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen mensen op jaarbasis wel eens cannabis gebruikt. Onder jongeren is dat aandeel veel hoger: bijna een kwart blowt weleens. Het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis meldde met een cannabis-gerelateerde aandoening nam het afgelopen jaar fors toe.
Naar aanleiding van de resultaten van het Trimbos onderzoek verzonnen wij het verhaal van Mo. Pure fictie dus, maar het zou zomaar een praktijk voorbeeld kunnen zijn.

Drugsgebruik

Het onderzoek geeft een dieper inkijkje in het drugsgebruik tijdens de coronacrisis. Bijna 4.000 partygangers (16-35 jaar) werden bevraagd over de periode van de eerste lockdown en de versoepelingen die daarna volgden. Het gebruik van typische en meest gebruikte partydrugs zoals xtc en speed nam af, net zoals het gebruik van lachgas.
Partygngers gebruikten echter ongeveer even vaak psychedelische drugs als lsd, ketamine, 2C-B en paddo’s. „Dat partydrugs veel minder werden gebruikt is logisch: de uitgaansgelegenheden waren dicht en er waren geen outdoor evenementen.