Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De bak in voor cryptodiefstal

jul 12, 2023
Crypto

De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft vorige week besloten dat een 20-jarige man uit Eelderwolde zestig dagen langer in voorlopige hechtenis moet blijven. Hij wordt verdacht van het stelen van cryptovaluta.

Tweefactorauthenticatie

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man door verschillende handelingen sms-berichten voor tweefactorauthenticatie verkregen. Deze tweefactorauthenticatie is nodig voor een veilige inlogprocedure. Hierdoor kon de man toegang krijgen tot de cryptowallets van de slachtoffers en deze leeghalen. Naast de diefstal van cryptovaluta wordt de man ook beschuldigd van computervredebreuk, oplichting, misbruik van telecommunicatie en witwassen.

Eerdere veroordeling voor soortgelijke feiten

De verdachte werd op 1 december 2022 door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, voor soortgelijke feiten. Omdat de verdachte destijds in voorlopige hechtenis zat en dus al een groot deel van zijn onvoorwaardelijke straf had uitgezeten, kreeg hij begin 2023 meer vrijheden. De verdenking is nu dat de man na zijn veroordeling, vanaf maart van dit jaar, is doorgegaan met het plegen van dezelfde soort misdrijven.

Onderzoek door speciaal team

De man is ruim twee weken geleden aangehouden als resultaat van een onderzoek van het Team Cybercrime Noord-Nederland van de politie. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn telefoons en gegevensdragers in beslag genomen. Daarnaast is er contant geld aangetroffen.

Het totale schadebedrag wordt momenteel geschat op minstens 125.000 euro. Aangezien het onderzoek nog loopt, sluit men niet uit dat zowel het schadebedrag als verdere arrestaties nog kunnen toenemen.

Beperkingen opgeheven

De verdachte heeft tot vandaag onder beperkingen vastgezeten, wat betekent dat hij alleen via zijn advocaat contact mocht hebben met de buitenwereld. Vandaag zijn deze beperkingen opgeheven.