Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De Kamer bemoeit zich met GHB verslaafden

jul 11, 2022

Ergens in de maand juni achtte iemand uit de PVDA het nodig om zich te bemoeien met GHB verslaafden. Waarom ze dat nu pas doen is ons een raadsel, maar er kwamen kamervragen. En het antwoord komt met uitstel.

Prijsexplosie GHB

Het bericht ‘Prijsexplosie GHB vanwege oorlog in Oekraïne, verslaafden stoppen met de drug’

Ingediend23 juni 2022
IndienerSongül Mutluer (PvdA)
Onderwerpengezondheidsrisico’s zorg en gezondheid
Bron vraaghttps://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2022Z12945.html
Bronnen

1. AD, 19 juni 2022, «Prijsexplosie GHB vanwege oorlog in Oekraïne, verslaafden stoppen met de drug»? Prijsexplosie GHB vanwege oorlog in Oekraïne, verslaafden stoppen met de drug | Binnenland | AD.nl

  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «Prijsexplosie GHB vanwege oorlog in Oekraïne, verslaafden stoppen met de drug»?1
  • Vraag 2
    Herkent u de kansen en risico’s die verslavingsdeskundigen zien als gevolg van de plotselinge prijsstijging, waardoor gebruikers plotseling moeten stoppen? Hoe beoordeelt u deze kansen en risico’s?
  • Vraag 3
    Deelt u de opvatting dat het van belang is om laagdrempelige en toegankelijke hulpverlening te bieden en bekendheid te geven aan het aanbod om mensen te helpen op een verantwoorde wijze van hun verslaving af te komen? En dat deze situatie nog meer aanleiding geeft om de inzet hierop te versnellen?
  • Vraag 4
    Bent u bereid de voorlichting voor GHB-gebruikers en in het bijzonder mensen met een GHB-verslaving per direct op te schalen, bijvoorbeeld op sociale media, waarbij zij worden gewezen op hulpverlening en verslavingszorg? Zo ja, hoe geeft u dit vorm? Zo nee, welke stappen overweegt u om wel te zetten?
  • Vraag 5
    Bent u voorts bereid met spoed het gesprek te voeren met de aangewezen zorgpartners over de vraag hoe er voldoende hulpverlening en verslavingszorg beschikbaar kunnen zijn voor mensen die al dan niet noodgedwongen afkicken, zodat zij op een veilige en duurzame manier van hun verslaving af komen?
  • Vraag 6
    Op welke wijze houdt u er zicht op of gebruikers overstappen op andere gevaarlijke middelen, conform de vrees van Novadic-Kentron? Op welk moment verbindt u daar beleidsvoornemens aan?
  • Vraag 7
    Hoe wordt voorkomen dat hier substitutie optreedt en criminelen een nieuwe «markt» aanboren?

Onze mening

Vanzelfsprekend heeft dit blog een ongezouten mening over dit onderwerp. Het Algemeen Dagblad is de perfecte krant als het gaat om het stoken van onrust, paniekzaaien en meer van dat soort zaken. En als je onder de aandacht wilt blijven dan koppel je de paniek aan de oorlog in de Oekraïne. Met enige omweg, maar je koppelt het. Vervolgens trappen wat kamerleden in je valletje en je hebt je portie aandacht weer verdiend.

Prijsexplosie is een leugen

Het is een absolute leugen dat er een prijsexplosie is voor GHB. Zowel het eindproduct als de grondstoffen zijn namelijk volledig niet gestegen in prijs sinds de oorlog uitbrak. GBL, de grondstof voor de productie van GHB, wordt gemaakt over de hele wereld, maar met name in Duitsland bij BASF en in Frankrijk bijd e firma Brentach. Beide bedrijven handhaven een identieke prijs als het gaat om deze grondstof. Via Polen wordt er richting productenten verkocht en ook de Poolse bedrijven die weer aan landen zoals Nederland en België leveren hebben hun prijzen niet verhoogd. We zullen verder geen bronnen prijsgeven omdat GHB ernstig verslavend is, maar geloof niet in de sprookjes dat er een prijsexplosie heeft plaatsgevonden. Een litertje GBL kosten evenveel bij alle beschikbare bronnen ls een jaar geleden. Ook navraag bij de dealers leerde ons dat je voor een liter GHB zo’n 130 euro kwijt bent, net zoveel als drie jaar geleden.

Feitelijk over GHB

  • bij een prijsexplosie blijft een verslaafde verslaafd
  • GBL is niet in prijs gestegen
  • GHB is niet in prijs gestegen
  • Oekraïne produceert geen GBL
  • GBL wordt ook gebruikt in andere industrieën
  • oorlogspropaganda