Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Designerdrugs moet snel verboden worden

jun 19, 2023
nieuwe wet

De politie van Nederland dringt er bij de regering op aan om een wetsvoorstel te versnellen dat designerdrugs verbiedt. Het wetsvoorstel ligt al enige tijd op tafel, maar moet nog steeds worden besproken in de Tweede Kamer. Volgens de politie is de wet cruciaal om de handel in deze drugs snel en efficiënt aan te pakken.

Alomvattende wetgeving

Zonder zo’n alomvattende wetgeving, legt Willem Woelders, verantwoordelijk voor drugs bij de politie, uit, blijven we achter de feiten aanlopen. Designerdrugs zijn chemische varianten van synthetische drugs zoals xtc. Hoewel ze vaak niet illegaal zijn, vormen ze een bedreiging voor de rechtsstaat en de volksgezondheid.

Opiumlijst

Het huidige proces om een nieuwe schadelijke designerdrug op de Opiumlijst te krijgen, is tijdrovend. Ondertussen veranderen de producenten een of twee atomen in de samenstelling van de drugs, waardoor het een ander product wordt met een vergelijkbare werking.

Duitsland en België

Verschillende landen, zoals Duitsland en België, hebben een parapluwet die stofgroepen verbiedt die op moleculaire basis hetzelfde zijn. De Nederlandse politie pleit voor een vergelijkbare wet.

De politie ervaart ook de beperkingen van de huidige wetten in internationale drugsonderzoeken. De huidige situatie dreigt Nederland tot een soort vrijstaat te maken waar producenten ongehinderd hun gang kunnen gaan.

Steeds meer problemen

Designerdrugs worden steeds problematischer, zoals blijkt uit het Europees Drugsrapport 2023. Het rapport benadrukt dat naast de alom bekende illegale drugs ook regelmatig nieuwe, krachtige middelen opduiken.

Bespreking wetsvoorstel

Volgens Woelders pleiten zowel het Openbaar Ministerie als de politie al zo’n tien jaar voor wetgeving rondom NPS, maar er is nog steeds geen besluit genomen. De bespreking van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer is nu gepland voor eind juni, maar een concrete datum is nog niet vastgesteld. Woelders hoopt op een snelle beslissing over dit verbod.