Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Directie growshop de bak in

jul 29, 2022

De rechtbank in Utrecht heeft twee 50-jarige mannen uit Nieuwegein veroordeeld tot een half jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk, voor het runnen van een groothandel in productiemiddelen voor de wietteelt, iets dat wij een growshop noemen. Beiden moeten ook 81.0000 euro boete betalen.

102 miljoen euro omzet

Het runnen van een dergelijke zaak bleek zeer lucratief. De growshop maakte namelijk volgens de berekening van de rechtbank in vier jaar tijd een omzet van ongeveer 102 miljoen euro. De straffen zijn lager dan geëist door het Openbaar Ministerie: dat was anderhalf jaar onvoorwaardelijk.

Langlopend bedrijf

Vanaf maart 2015 waren growshops strafbaar. Maar de twee mannen hadden de groothandel al langere tijd. Al vóór de strafbaarstelling in 2015 verkochten ze artikelen aan bedrijven die gebruikt kunnen worden voor de illegale wietteelt. Ze probeerden zich bij de rechter nog te verdedigen door te zeggen dat ze er vanaf dat moment alles aan hadden gedaan om te voorkomen dat de producten uit hun growshop werden ingezet voor grootschalige wietteelt. Het zou voornamelijk gaan om hobbyklanten of klanten die medicinale wiet of cbd wiet kweekten.

Afgeluisterd

De rechtbank maakte daar gehakt van want de mannen bleken afgeluisterd en in de getapte gesprekken bleek overduidelijk dat de meeste spullen wel degelijk naar de professionele en grote wietkwekers ging. Wat ook niet echt meehielp in het betoog van de mannen is dat de recherche op een computer van eht bedrijf een complete instructie gevonden had voor het opstarten van een wietkwekerij.