Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugs- en vuurwerkcontroles Zeeland en Brabant

dec 24, 2020
vuurwerkcontroles

Politiemensen voerden de afgelopen weken in de eenheid Zeeland – West – Brabant tientallen vuurwerkcontroles uit. Zo werden er onder andere controles in de buurt van de Nederlandse grens uitgevoerd, zijn garageboxen gecontroleerd en verkeerscontroles gehouden. De aanpak en de controles op (illegaal)vuurwerk gaan de komende dagen onverminderd door.

Wiet

Politiemensen voerden zo ook gisteren, dinsdag 22 december, verschillende vuurwerkcontroles uit. De politie van Tilburg controleerde in haar gemeente verschillende opslagboxen. In meerdere boxen werden wiet hennep gerelateerde goederen aangetroffen. De politie van Zeeland controleerde in de gemeente Sluis, vlakbij de grens met België, verschillende voertuigen op het bezit van (illegaal)vuurwerk.

75 kilo vuurwerk

Gisteren werd er ook dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem 75 kilo vuurwerk aangetroffen in Oisterwijk en in Alphen vond de politie na onderzoek ruim 700 nitraten in een woning. Het 2200 gram explosieve materiaal zou van een 17-jarige jongen zijn, hij wordt verdacht van handel en bezit van illegaal vuurwerk.

Levensgevaarlijk

Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Vervoer over de weg en opslag in een woonwijk creëert extra veiligheidsrisico’s. Je moet er niet aan denken dat vuurwerk, soms met de kracht van een granaat, ontploft in een woonwijk. De politie zet alles op alles om op alle adressen langs te gaan, het vuurwerk in beslag te nemen en proces-verbaal op te maken tegen de eigenaar ervan. Alles is erop gericht zo veel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag te nemen. Ook het vervoer over de weg en de opslag van dit soort vuurwerk in de woonomgeving creëert veiligheidsrisico’s. De politie treedt daarom ook hard op tegen verkopers en gebruikers van illegaal vuurwerk. De opsporing en inbeslagname van illegaal vuurwerk is arbeidsintensief en legt een zware druk op de beschikbare politiecapaciteit. Dit vuurwerk is levensgevaarlijk voor burgers, hulpdiensten en de politie.

Vuurwerkverbod

Voor de komende jaarwisseling 2020/2021 geldt er een vuurwerkverbod. Dat betekent dat de verkoop en het afsteken van vuurwerk verboden is. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra slachtoffers van vuurwerk op de Spoedeisende Hulp en op huisartsenposten, maar het zorgt ook voor extra druk voor de handhavers (bijvoorbeeld politie). Wilt u meer weten over vuurwerk en de jaarwisseling? Lees alle informatie op de speciale themapagina over vuurwerk van de politie.