Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugsbaron Balkan aangehouden [video]

mei 15, 2023
Balkan drugsgeld

Op 11 mei werden gecoördineerde invallen uitgevoerd in Servië en Nederland, gericht op zowel de leiding van een kartel op de Balkan als de distributie-infrastructuur. In 2021 werden in België al zeven andere leden van deze criminele organisatie opgepakt. In Servië en Peru werden eerder al twee personen opgepakt voor andere misdrijven. Op 8 mei 2023 werd in Nederland nog een verdachte aangehouden.

23 aanhoudingen

In totaal zijn 23 personen gearresteerd, onder wie de 3 leiders van deze criminele organisatie, die door Europol wordt beschouwd als High Value Targets.

Resultaten van de actiedag

  • 13 arrestaties in Servië, waaronder 3 High Value Targets
  • 35 huiszoekingen
  • In beslag names van onder andere:
    • 15 luxe auto’s en luxe sieraden en horloges voor een geschat bedrag van ongeveer 2 miljoen euro en bijna 3 miljoen euro in cash
    • Wapens en explosieven, waaronder 2 sluipschuttersgeweren, 3 automatische geweren, geweren, geluiddempers, 24 ontstekercapsules en 5 apparaten voor het op afstand starten van ontstekers, 13 pakketten plastic explosieven, enkele honderden stuks munitie.

Sky ECC inlichtingenontwikkeling

Deze grensoverschrijdende steek is het resultaat van de ontwikkeling van inlichtingen in het kader van de operationele taskforce van Europol die onderzoekt naar het gebruik van het gecodeerde communicatieplatform Sky ECC, dat in maart 2021 uit de lucht is gehaald . 

Samenwerking met meer landen

In samenwerking met Frankrijk, België en Nederland, en met de steun van de Drugseenheid van Europol, kon Servië de belangrijkste doelwitten op zijn grondgebied identificeren en hun criminele activiteiten over de hele wereld in kaart brengen. 

Deze criminele organisatie wordt verondersteld achter cocaïnezendingen van meerdere ton te zitten die hun weg naar Europa rechtstreeks vanuit Colombia, Brazilië en Ecuador vonden, of via logistieke infrastructuren in West-Afrika.

Gewelddadige bende

Deze bende stond in de criminele onderwereld bekend om zijn gewelddadigheid en betrokkenheid bij high-end overvallen. Een van de in Servië gearresteerde doelwitten was een voormalig leider van de beruchte criminele groep Pink Panther. 

Dankzij de analyse die is uitgevoerd op de gegevens van Sky ECC, is ten minste zeven ton cocaïne die in 2020 in Europese havens in beslag is genomen, terug te voeren op dit kartel, waaronder: 

  • 700 kilo cocaïne in beslag genomen in Rotterdam
  • 1,2 ton cocaïne in beslag genomen in Hasselt, België
  • 5 ton cocaïne in beslag genomen op Aruba, de Nederlandse Antillen

De criminele kingpins, die in Belgrado werden gearresteerd als onderdeel van deze operatie, waren de grootste cocaïnehandelaren in de Westelijke Balkan die werden geïdentificeerd als onderdeel van de lopende analysewerkzaamheden die werden uitgevoerd op Sky ECC-gegevens. 

Operationele Taskforce ‘Balkankartel’ 

De recente verwijdering van drie versleutelde communicatiemiddelen die door criminelen worden gebruikt – Encrochat, Sky ECC en Anom – heeft de prevalentie van Balkancriminelen in de wereldwijde cocaïnehandel en aanverwante activiteiten van de georganiseerde misdaad aan het licht gebracht. 

Om op deze verkregen informatie te reageren, heeft Europol de operationele taskforce ‘Balkankartel’ opgericht en landen in heel Europa en de wereld samengebracht om deze dreiging die uit deze regio uitgaat, effectief aan te pakken. Deze actiedag is een uitvloeisel van deze Operationele Taskforce die in uitvoering is. 

Lecouffe spreekt

Jean-Philippe Lecouffe, plaatsvervangend uitvoerend directeur van Europol, merkte op:

Met meer dan 50 landen met een permanente vertegenwoordiging bij Europol – inclusief alle Balkanlanden – is Europol de plaats waar een dergelijke samenwerking kan plaatsvinden. Door voortdurend informatie te delen en goed te coördineren, kunnen we criminele netwerken ontwrichten, hun activiteiten ontmantelen en onze gemeenschappen veiliger maken.

Bovendien is Europol voorzien van voortdurende ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen. Tijdens deze actiedag werden twee medewerkers van Europol uitgezonden naar Belgrado om de Servische autoriteiten te ondersteunen bij hun opsporingsmaatregelen. 

Eurojust faciliteerde de justitiële samenwerking tussen de bij dit onderzoek betrokken landen.

De volgende autoriteiten namen deel aan deze actie:

  • Servië: Recherche – Drugsbestrijdingsdienst (Канцеларија за борбу против дрога)
  • Nederland: Nationale Politie (Politie)
  • België: Federale Gerechtelijke Politie Limburg (Federale Politie / Federale Politie)

Bron: Europol. Afbeeldingen: Europol