Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugsbende onder Nederlandse leiding in Spanje opgerold

dec 6, 2020
Screenshot policia YoutubeScreenshot policia Youtube

Binnen zonder kloppen met als resultaat dat er negentien personen zijn opgepakt: veertien in Spanje, vier in Nederland en één in België. Een dikke actie van de Spaanse politie in samenwerking met Interpol en de Nederlandse politie.

Marihuana

Ook is twee duizend kilo marihuana in beslag genomen (34.000 planten) alsook 467 kilo wiettoppen, 1,5 kilo amfetamine (speed), 14 voertuigen, 20.000 euro cash en 1 pistool. Daarvoor werden in de drie landen gelijktijdig 63 huizen doorzocht. Er waren 300 agenten bij de actie betrokken.

Albanezen

De Spaanse Guardia Civil kwam in eerste instantie een groep Albanese drugshandelaren op het spoor. Via andere buitenlanders regelden zij afgelegen huizen en magazijnen in de buurt van Barcelona waar ze hun plantages inrichtten en illegaal elektriciteit aftapten. Dit gebeurde vaak in keurige buurten waar je dit soort activiteiten niet verwacht. In totaal zou er volgens de berekeningen van de Spanjaarden voor meer dan anderhalf miljoen euro aan elektriciteit zijn afgetapt. Een Albaniër leidde het gespecialiseerde productieproces waarbij geprobeerd werd planten met een zo hoog mogelijk gehalte THC te kweken. De planten werden ter plekke geknipt en verpakt en over de weg naar Nederland vervoerd.

Nederlanders

Al onderzoekend kwamen de Spaanse rechercheurs er achter dat de criminele organisatie geleid werd door Nederlanders. Zij stuurden de marihuana telende Albaniërs in Barcelona aan, net als Spanjaarden die verantwoordelijk waren voor de logistiek. Ondertussen zouden twee Nederlanders op Ibiza en in Tarragona bezig zijn geweest met het witwassen van opbrengsten uit de drugshandel. Hoe de twee het geld wit waste is niet vermeld. Wel is algemeen bekend dat er op Ibiza villa’s gehuurd worden die op papier weer aan toeristen worden verhuurd.

Spaanse agenten kregen via een Albanese vertrouweling toegang tot de drugspanden. Vervolgens lokaliseerden ze de leider van de bende in Barcelona en volgden ze drugstransporten naar Nederland. Ook werden er gesprekken tussen de bendeleden onderling afgetapt.

Driehonderd agenten

Nadat de Nederlandse en Belgische politie waren ingeschakeld, doorzochten driehonderd (!) agenten tegelijkertijd in totaal 63 huizen in Nederland, België en Spanje, waarbij de negentien bendeleden konden worden aangehouden.

De bende maakte volgens de Spaanse politie gebruik van valse Italiaanse, Griekse en Sloveense paspoorten en identiteitspapieren. Of er nog meer aanhoudingen volgen is niet bekend.