Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugslabs en wapens aangetroffen na lang onderzoek

apr 24, 2023
Drugs en wapens

Rotterdam/ Ridderkerk – Meer dan honderd jerrycans met vloeistoffen geschikt voor de productie van synthetische drugs, bijna 40 vuurwapens waaronder 20 automatische en zakken vol munitie. Een deel van de vondst na invallen en huiszoekingen in diverse woningen, loodsen en garageboxen.

Eén enkel onderzoek

Dit alles kwam voort uit een enkel onderzoek van de recherche, dat begon met een tip over de handel in vuurwapens. Vijf mannen zijn aangehouden.

Arrestatieteams

Dinsdag 18 april vielen verschillende arrestatieteams1 rond het middaguur binnen in drie loodsen op een bedrijventerrein in Ridderkerk en woningen in Rotterdam, Zwijndrecht en Vlaardingen. Later die dag volgden nog huiszoekingen in twee garageboxen in Ridderkerk en een woning in Hendrik-Ido-Ambacht. Vijf mannen werden aangehouden; een 32-jarige man uit Zwijndrecht, een 57-jarige man uit Vlaardingen, en een 36-jarige en 61-jarige man beiden uit Rotterdam en een 62-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht. De mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

1) Nederlandse arrestatieteams zijn gespecialiseerde politie-eenheden die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van risicovolle en complexe arrestaties, het aanpakken van gijzelingen, terrorisme en zware criminaliteit. Deze teams zijn specifiek opgeleid en uitgerust om te reageren op situaties waarin het gewone politiewerk ontoereikend of te gevaarlijk is.

Redactie

Uitzonderlijke hoeveelheid wapens

Na de instappen deden teams van de opsporing huiszoekingen in de woningen en loodsen. Daar vonden zij enkele vuurwapens, zakken vol munitie, ketamine en amfetamine, maar vooral heel veel jerrycans met vloeistoffen, (pre)precursoren voor de productie van illegale drugs. In twee garageboxen werd een uitzonderlijke vangst gedaan; 36 vuurwapens. In totaal zijn er 39 vuurwapens gevonden, waaronder 20 automatische vuurwapens.

“Zoveel wapens in één onderzoek, dat zien we zelden. Zeker niet met wapens van dit kaliber. De hoeveelheid en type wapens bevestigen het vermoeden van grootschalige handel in vuurwapens door de verdachten”.

Brigit Nolden, sectorhoofd van de Dienst Regionale Recherche

Vertrouwelijke tip als start

Het onderzoek s

tartte ruim een half jaar geleden met een zogeheten ‘TCI-verstrekking’, een tip gedaan via het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dit team van de politie is getraind om te werken met informanten en vertrouwelijk om te gaan met verraders tipgevers, zodat deze veilig en afgeschermd hun informatie kwijt kunnen. TCI stelt de veiligheid van de tipgever centraal en zet de informatie geanonimiseerd door naar het onderzoeksteam dat met de informatie aan de slag moet.

Maandenlang onderzoek

De tip die binnen kwam bij de TCI ging over handel in vuurwapens. De politie startte hier een onderzoek naar. Tijdens dat onderzoek stuitte het onderzoeksteam op informatie dat dezelfde verdachten zich ook bezig zouden houden met drugsproductie en -handel. “Het aantal schietpartijen en explosies is ongekend hoog.
Onderzoeken daarnaar verdienen én krijgen de volle aandacht.”, vertelt Nolden. “Maar een tip over handel in vuurwapens… Dat is goud. Door die wapens van straat te halen en de aanbieders hiervan aan te houden, kun je echt een slag slaan. Nieuwe schietpartijen voorkomen.
Daarom hebben rechercheurs zich de afgelopen maanden vastgebeten in deze zaak. Met resultaat.” Met de aanhoudingen en de zoekingen stopt het onderzoek niet. Nolden legt uit: “We hebben bij de huiszoekingen meer dan honderd gegevensdragers in beslag genomen. Denk aan telefoons, laptops… Die worden onderzocht. Ook hebben we vijf auto’s in beslag genomen. Die zullen onder andere onderzocht gaan worden op verborgen ruimtes.”

Bron: Openbaar Ministerie