Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugsmarkt Europa 24 miljard

BRUSSEL – De illegale drugsmarkt blijkt in Europa naar schatting goed voor een zwarte industrie van circa €24 miljard. Cannabis is de populairste drugssoort, gevolgd door heroïne en cocaïne.

In werkelijkheid is de markt voor illegale drugs naar verwachting nog veel groter – de verborgen economie en handel buiten kennis van de politie maken de drugsmarkt tot een van de meest ondoorzichtige waardeketens ter wereld.
Volgens een rapport van Europol en het Europese drugskenniscentrum EMCDDA is de omvang van de Europese retailmarkt voor illegale drugs de afgelopen jaren alleen maar gegroeid, vandaag de dag geschat op zo’n €24 miljard. De onderzoekers erkennen echter dat de schatting gebaseerd is gelimiteerde data, die verre van compleet zijn – om die reden hebben de auteurs gewerkt met brede scenario’s en rekenmodellen*. Zo is veel data verborgen of niet beschikbaar, wordt een groot deel van de drugs via de zwarte markt aangekocht en gaat een deel van de handel via het zogenaamde ‘dark web’ – een deel van het internet waar politie en justitie geen zicht op hebben. En dan zijn er nog alle kleine bedragen die drugsdealers op straat verdienen overal op het continent. De onderzoekers benadrukken dat schatting van €24 miljard daarom gezien moet worden als het topje van de ijsberg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *