Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Eis vijf jaar cel voor aanslagen op woningen

apr 18, 2023
Rechtbank hamer

De ramen liggen uit de woning, straatstenen zijn uit de grond geblazen en de brokstukken liggen verspreid door de hele straat. De schade liegt er niet om: het explosief wat op 2 juli afgaat voor een woning aan de 2e Poortstraat in Hoef en Haag is levensgevaarlijk. Tegen de man die wordt verdacht van het plegen van deze aanslag eist het Openbaar Ministerie (OM) dan ook een gevangenisstraf van vijf jaar.

De eerste in juli 2022

De explosie op 2 juli 2022 is de eerste in een reeks van in totaal vier explosies, die volgens het OM met elkaar verbonden zijn. Op 3, 10 en 29 juli is het ook raak in Tienhoven, Huizen en opnieuw in Hoef en Haag. “Hier ligt een conflict in de criminele onderwereld aan ten grondslag”, legt de officier van justitie uit. “Over een gestolen partij cocaïne.”

Getuige en camerabeelden

In de visie van het OM is bewezen dat de 47-jarige Amsterdammer, die vandaag terecht staat, schuldig is aan het veroorzaken van de eerste explosie in deze reeks. Zo worden de verdachte en zijn auto gezien door een getuige, maar ook vastgelegd op diverse camera’s. Daarnaast blijkt onder andere uit gegevens op zijn telefoon dat de verdachte ook contact heeft met twee andere verdachten in dit onderzoek. “Voorts is relevant dat verdachte, vlak na de explosie, de website 112meldingen.nl heeft bekeken”, voegt de officier van justitie hier nog aan toe.

Levensgevaarlijk

Ook is duidelijk geworden dat de verdachte een zeer gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt door het explosief tot ontploffing te brengen. Het NFI heeft vastgesteld dat er voor omstanders binnen een afstand van een meter gevaar bestond voor zeer ernstig lichamelijk letsel, dan wel dodelijk letsel en dat er zelfs op tientallen meters afstand nog gevaar bestond voor ernstig tot zeer ernstig lichamelijk letsel. “Er was die nacht op dit adres gelukkig niemand thuis”, vertelt de officier van justitie. “Anders had dit heel anders af kunnen lopen.”

Kinderslaapfeestje

Onduidelijk is of de verdachte wist dat de bewoners van het huis op dat moment niet thuis waren. Toch moet de verdachte, volgens het OM, hebben geweten dat hij een zeer gevaarlijke situatie veroorzaakte door dit explosief tot ontploffing te brengen middenin een woonwijk. Zo was er bij de buren op dat moment een kinderslaapfeestje. “Die kinderen hadden het door de explosie weggeblazen glas van de slaapkamerruit in hun haar zitten”, vertelt de officier van justitie.

Onrust in de wijk

De explosie heeft ook een groot gevoel van onveiligheid veroorzaakt. Niet alleen bij de bewoners van het direct getroffen huis, maar ook in de buurt. “Het geweld van de criminele onderwereld raakt een rustige woonwijk in het hart”, legt de officier van justitie uit. “Verdachte heeft dit op zijn geweten en hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Laat staan dat hij spijt toont.”

Wekelijks

Helaas beginnen dit soort aanslagen een ware trend te worden. “Bijna wekelijks zijn dit soort aanslagen in het nieuws”, aldus de officier van justitie. “Met telkens grote paniek in woonwijken als gevolg.” Het OM vind dit een extra reden om de verdachte zwaar te straffen. “Er dient een helder signaal te worden gegeven: dit kan niet. En als je het wel doet, ga je heel lang de gevangenis in.” Alles meewegende eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar.

Meer verdachten

In het onderzoek naar de reeks explosies zijn meerdere aanhoudingen verricht. In totaal zitten er, naast de 47-jarige man uit Amsterdam, nog twee verdachten vast. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verschijnen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.